Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd VVV Venlo-Ajax


Tijdstip
18 augustus 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


Ajax ontsnapt in Venlo, hoofdrol voor de VAR

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen VVV Venlo winnend af weten te sluiten. Ondanks dat de ploeg geen goede indruk wist te maken, wist het uiteindelijk met 0-1 te winnen. De VAR zou uiteindelijk een hoofdrol opeisen tijdens het duel. Een doelpunt van VVV Venlo werd na tussenkomst van de VAR afgekeurd, terwijl Ajax in de slotfase na de videobeelden een penalty kreeg. Deze werd door Dusan Tadic binnen geschoten. Beide beslissingen van de VAR waren zonder twijfel terecht.

Na een wat rommelige start kreeg Ajax na enkele minuten al de overhand op het veld en ging het op jacht naar een vroege openingstreffer. Via David Neres was het al snel dicht bij nadat hij op knappe wijze door Dusan Tadic alleen voor de keeper werd gezet. De Braziliaan bleef echter haken in het kunstgras, waardoor zijn poging ruim naast ging. Uiteindelijk zou hij na bijna een half uur geblesseerd van het veld moeten door die poging. Hij werd door Zakaria Labyad vervangen.

Ajax was in de eerste helft meerdere keren dicht bij een doelpunt. Klaas Jan Huntelaar kon een voorzet van Neres net niet binnen werken, Matthijs de Ligt kopte net over uit een corner, terwijl doelman Lars Unnerstall meerdere malen knap wist te redden.

Vlak voor rust leek Ajax uit het niets opeens op achterstand te komen. Daley Blind greep niet goed in bij een verre inworp, waardoor de bal voor de voeten van Martin Sameulsen kwam. Hij schoot de bal hard binnen, maar na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt afgekeurd. De aanvaller trok voor zijn schot aan het shirt van Nicolás Tagliafico, waardoor hij niet meer de kans had om in te kunnen grijpen. Gerust werd er dan ook met een 0-0 stand.

In de tweede helft leek er vervolgens een heel ander Ajax op het veld te staan. Het tempo lag heel laag en de ploeg was ook erg slordig in de passing. Het duurde dan ook even voordat de ploeg van Erik ten Hag gevaarlijk kon worden, maar dat werd het uiteindelijk ook via afstandsschoten van Dusan Tadic en Hakim Ziyech.

Tot echt uitgespeelde kansen kwam de ploeg echter niet en leek daarom af te stevenen op nieuw puntverlies, omdat Ajax niet door de muur wist te komen die VVV had opgetrokken. In de slotfase kwam het voor de club echter alsnog goed. Bij een hoge voorzet kreeg Klaas Jan Huntelaar een harde duw in zijn rug. Scheidsrechter Kevin Blom liet gewoon doorspelen, maar nadat de VAR opnieuw had ingegrepen, werd de strafschop alsnog goed gekend. Tadic schoot de bal onberispelijk binnen.

In de blessuretijd was VVV dicht bij de gelijkmaker toen Opoku na zwak verdedigen vrij voor Andre Onana kwam te staan. Hij leek echter zelf te schrikken van de kans en schoot ruim naast. De Limburgers claimden vervolgens ook nog tevergeefs een penalty, maar uit de beelden bleek dat er niets aan de hand was en de wedstrijd mocht dan ook terecht door.


Matthijs de Ligt: 'Het enige wat je hier kon doen was drie punten halen'

Bij Matthijs de Ligt was de opluchting heel groot dat Ajax met drie punten naar huis ging. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. "Het enige wat je hier kon doen was drie punten halen en uiteindelijk doe je dat in de laatste minuut. Dat is top natuurlijk," aldus De Ligt.

De verdediger erkende dat de VAR een belangrijke rol vervulde "We hebben er voor gekozen om de VAR te gebruiken. Zonder de VAR verlies je dit misschien, maar we hebben er voor gekozen om dit te gebruiken. Dan hebben wij vandaag geluk," gaf hij aan. "Vanuit mijn positie leek het dat Huntelaar een flinke duw in de rug kreeg. Ik heb het zelf niet terug gezien, maar vanuit mijn positie dacht ik dat het een penalty was. Uiteindelijk was na de beelden ook een penalty."

Op het veld werd ook terug gedacht aan de wedstrijd tegen Heracles van een week geleden. "Jazeker. Al was het nu wel iets anders denk ik. Vooral in de eerste helft hebben we dotten van kansen gemist, waardoor je het jezelf erg moeilijk maakt," zei hij daarover. "Als je zelf vijf honderd procent kansen hebt en die niet afmaakt, weet je dat Venlo en het publiek er in blijven geloven. Dan weet je dat het een moeilijke wedstrijd wordt, ook met kunstgras natuurlijk. Uiteindelijk is het het belangrijkst dat je die drie punten uit het vuur sleept."


Erik ten Hag: 'Deze discussie hadden we niet gehad als je een van die vele kansen gewoon benut had'

In gesprek met Fox Sports blikte Erik ten Hag terug op de wedstrijd tegen VVV Venlo. De hoofdtrainer was blij dat zijn ploeg uiteindelijk met de overwinning naar huis ging. "We hebben natuurlijk geluk gehad. Als je aan het eind van de wedstrijd nog dit krijgt met de VAR is ongelofelijk zuur voor VVV, maar deze discussie hadden we helemaal niet gehad als je een van die vele kansen die we gecreëerd hadden gewoon benut hadden," aldus Ten Hag.

De trainer van Ajax ging verder: "Dat hebben we nagelaten. In de eerste helft hadden we vier, vijf honderd procent kansen, maar als je die niet maakt wordt het een moeilijk verhaal. Dan gaat de tegenstander er in geloven. Maar dat hebben wij ook gedaan en uiteindelijk zijn we daar voor beloond."

In de rust hoefde Ten Hag ook niet in te grijpen. "Ik heb gezegd dat we door moesten gaan op de manier hoe we speelden. We speelden op zich wel aardig en creëerden enkele kansen. Hun nauwelijks, maar er zat wel een moment in vanuit een inworp en een afstemmingsprobleem. Daar komen we goed weg dat we niet op achterstand kwamen," zei hij daarover. "Ik had de goal al geteld. Ik zag wel wat, maar ik stond er zo ver vanaf dat ik niet kon zien wat er exact gebeurde. Blijkbaar was het een overtreding. Bij Huntelaar zag ik wel direct wat er aan de hand was en dan is er maar één straf: een penalty. Maar als de VAR er niet was geweest, was hij er niet op gegaan."

Ten Hag had wel een punt van kritiek voor zijn team. "Wij moeten meedogenlozer worden. Dan hebben we deze discussie niet," aldus Ten Hag.


[video] Klaas Jan Huntelaar is 'nu al fan van de VAR'


Klaas Jan Huntelaar: 'Gelukkig waren ze in de cockpit scherp'

Na de wedstrijd tegen VVV Venlo was Klaas Jan Huntelaar vooral kritisch op Kevin Blom toen hem werd gevraagd naar de penalty. "Ik vond dat hij dat zelf ook wel kon beoordelen. Dus toen hij daar niet voor floot, dacht ik dat ze er niet op terug zouden komen. Maar gelukkig waren ze in de cockpit scherp," aldus de aanvaller. "Ik voelde het gelijk al, maar hij floot niet. Toen merkte ik dat ze uiteindelijk toch gingen kijken en wist ik al dat hij ging fluiten ook."

Huntelaar had de strafschop zelf ook graag willen nemen. "Natuurlijk wil je hem nemen, maar we hebben afspraken en Tadic is de nummer één. Er was geen twijfel bij hem, dus dan ga ik hem ook niet op andere gedachten proberen te brengen," gaf hij aan.

De spits werd gevraagd of hij in het veld niet dacht dat ze net zoals tegen Heracles weer twee punten zouden laten liggen. "Natuurlijk, hoe langer het 0-0 blijft. Je denkt dan niet aan Heracles, maar wel aan puntverlies. Je blijft wel gaan en wachten op het moment dat komt," zei hij daarover. "We kwamen er vrij lastig doorheen in de tweede helft. Dat was in de eerste helft wel beter. De ruimtes worden steeds kleiner en staan heel erg compact. Dan is het lastiger om de ruimtes te vinden. We moeten dan iets opportunistischer zijn met die bal en die bal er in gooien. Daar komt die penalty ook uit."


[video] Zakaria Labyad geeft het veld in De Koel een hoog cijfer


Telegraaf-rapporteur Pierre Vermeulen: 'Uitvallen van David Neres was echt een aderlating'

De Telegraaf-rapporteur Pierre Vermeulen is er van overtuigd dat de wedstrijd tussen VVV en Ajax veel eerder beslist zou zijn geweest indien David Neres niet geblesseerd was uitgevallen. "Het uitvallen van Neres was echt een aderlating. Ik ben ervan overtuigd dat die jongen anders minimaal twee keer had gescoord," zo geeft hij aan. "Bij Neres kwam het gevaar vandaan. Hij stond tegenover Christian Kum. Die jongen loop je zo voorbij. Dat zag je ook een paar keer in de minuten dat Neres nog meedeed."

Vermeulen gaat verder: "Voor Ajax was het doodzonde dat hij uitviel. Zijn vervanger, Zakaria Labyad, raakte immers nauwelijks nog een bal. Die vond ik echt tegenvallen."

De voormalig international van het Nederlands elftal ziet in het kunstgras de boosdoener. "Het zou mij niks verbazen dat de kunstmatige ondergrond invloed heeft gehad op de blessure van Neres. Bovendien was het veld stroperig, waardoor het baltempo veel te laag lag," aldus Vermeulen. "In mijn optiek is Ajax op natuurgras en kunstgras een wereld van verschil. Daarom denk ik dat je aan de wedstrijd tegen VVV-Venlo niet te veel conclusies kan verbinden."

Vermeulen zag in Dusan Tadic de beste Ajacied zaterdagavond. "Die jongen is echt goed en hij neemt nu al de voortrekkersrol op zich. Voor zijn optreden in Venlo heb ik hem een 7 gegeven," zegt hij daarover. "Je ziet dat hij de Engelse competitie in de benen heeft, waar je twee klassen hoger speelt. Tadic heeft alles in zich om uit te groeien tot de Voetballer van het Jaar."

Volgens Vermeulen floot Blom ook een prima wedstrijd, al had hij wel de hulp nodig. Voor hem bestaat er geen twijfel over de penalty, maar wel over de afgekeurde goal van VVV. "Over het afgekeurde doelpunt van Martin Samuelsen twijfel ik nog steeds. Ik neig ernaar om te zeggen dat dit doelpunt wel had moeten tellen. Duidelijk is dat er ook met de VAR soms nog discussie kan blijven bestaan," aldus Vermeulen.


[video] Highlights VVV-Venlo - Ajax


[video] Erik ten Hag: 'VAR komt ten goede aan de fair play van het voetbal'


Karakteristieken

Uitslag: 0-1 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Dusan Tadić ('88, penalty)
Scheidsrechter
Blom
Toeschouwers
8.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Andre Onana ('90)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKlaas Jan HuntelaarDavid Neres


Frenkie de JongLasse SchöneHakim Ziyech


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


Andre Onana

Wissels:

'26 Zakaria Labyad voor David Neres
'72 Carel Eiting voor Lasse Schöne
'83 Donny van de Beek voor Daley Blind


Opstelling VVV Venlo

GrotSeuntjensSamuelsen


Van OoijenPostRutten


JanssenRöselerPromesKum


Unnerstall

Wissels:

'70 Opoku voor Seuntjens
'75 Borgmann voor Grot
'89 Dekker voor Kum


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-1 (0-0)
 7 0-1 (0-0)
 7 0-1 (0-0)
 5 0-3 (0-0)
 5 0-2 (0-0)
 5 0-2 (0-0)
 5 0-2 (0-0)
 5 0-1 (0-1)
 5 0-2 (0-0)
10  5 0-2 (0-0)
11  5 0-3 (0-0)
12  4 1-3 (0-0)
13  4 1-2 (0-0)
14  4 1-2 (0-0)
15  4 1-2 (0-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.08. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Dusan Tadić (69 -> 5,0)
2. Hakim Ziyech (47 -> 4,0)
3. Matthijs de Ligt (26 -> 3,0)
4. Andre Onana (15 -> 2,0)
5. Niemand (11 -> 1,0)
6. Klaas Jan Huntelaar (10 -> 0,0)
6. Nicolás Tagliafico (10 -> 0,0)
8. Frenkie de Jong (7 -> 0,0)
9. David Neres (6 -> 0,0)
10. Lasse Schöne (3 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (3 -> 0,0)
10. Zakaria Labyad (3 -> 0,0)
13. Carel Eiting (2 -> 0,0)
14. Maximilian Wöber (1 -> 0,0)
15. Joël Veltman (0 -> 0,0)
15. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
15. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
15. Amin Younes (0 -> 0,0)
15. Václav Černý (0 -> 0,0)
15. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
15. Mateo Cassierra (0 -> 0,0)
15. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
15. Siem de Jong (0 -> 0,0)
15. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
15. Nick Viergever (0 -> 0,0)
15. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
15. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
15. Abdelhak Nouri (0 -> 0,0)
15. Mitchell Dijks (0 -> 0,0)
15. Dani de Wit (0 -> 0,0)
15. Noa Lang (0 -> 0,0)
15. Deyovaisio Zeefuik (0 -> 0,0)
15. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
15. Justin Kluivert (0 -> 0,0)
15. Kai Sierhuis (0 -> 0,0)
15. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
15. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
15. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
15. Daley Blind (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen