31 oktober 2020
Johan Cruijff ArenA
Fox Sports 2

Matig Ajax wint wel met ruime cijfers van Fortuna Sittard; image source: Pro Shots

Ajax heeft zaterdag de koppositie weer weten te verstevigen. Fortuna Sittard werd in de Johan Cruijff ArenA met 5-2 verslagen. Davy Klaassen kwam twee keer tot scoren, terwijl ook Brian Brobbey, Dusan Tadic en Quincy Promes hun naam terug zagen op het scoreformulier. De laatste twee deden dat vanaf de strafschopstip.

Ajax begon uitermate zwak aan het duel en zag Fortuna Sittard zelfs na zeven minuten al op voorsprong komen. De Limburgers trokken direct een muur voor het eigen strafschopgebied waardoor het lastig tot kansen komen was voor de ploeg van Erik ten Hag. Een rebound die door Jurgen Ekkelenkamp werd gemist was nog de grootste kans, waarbij Fortuna ook een goede mogelijkheid kreeg om zelf een tweede treffer te maken.

Na een half uur spelen ging de bal echter op de stip na een overtreding op Lassina Traoré en Davy Klaassen ging achter de bal staan. De middenvelder raakte de paal, maar wist de rebound wel in het doel te krijgen. Vanaf dat moment liep het bij Ajax een stuk beter en dat leidde vlak voor rust zelfs ook tot de voorsprong. Traoré kopte een voorzet van David Neres op de lat, waarna Klaassen opnieuw trefzeker was.

Ajax was ook in de tweede helft duidelijk de betere ploeg, maar bleef erg slordig met het omgaan van de kansen. Het zorgde er zelfs voor dat Fortuna Sittard na een uur spelen zelfs heel dicht bij de gelijkmaker kwam. Enkele minuten later was er bovendien opschudding op het veld nadat Neres leek na te trappen richting zijn tegenstander. De Braziliaan leek daar te ontsnappen aangezien de scheidsrechter het niet zag en ook de VAR niet ingreep.

Ook daarna kregen de Limburgers via een vrije trap een grote kans, maar de inzet ging net naast het doel. Direct daarna was het wel raak voor Ajax. Na een heerlijke aanval raakte Neres de paal, waarna Brian Brobbey de bal eenvoudig in het lege doel kon tikken. De jonge spits was enkele minuten daarvoor als invaller binnen de lijnen gekomen en fleurde zijn debuut direct in stijl op met een treffer.

Fortuna Sittard kreeg ook daarna enkele grote kansen, maar het was Ajax die opnieuw tot scoren kwam. De VAR greep in en een nieuwe strafschop werd gegeven na hands van de Limburgers. Dit keer ging Dusan Tadic achter de bal staan en zorgde daarmee voor de 4-1. Ook in blessuretijd maakten de Limburgers hands en dit keer was het Quincy Promes die wist te scoren vanaf elf meter. Het was echter niet de eindstand, want in de zesde minuut van de blessuretijd zorgde verdediger Cox met een afstandsschot nog voor de 5-2.

[video] Highlights | Ajax - Fortuna Sittard

Davy Klaassen: 'Ik ben over de hele wedstrijd niet super tevreden'

In gesprek met Fox Sports was Davy Klaassen niet te spreken over hoe Ajax aan het duel gestart was. "We begonnen echt slecht, echt dramatisch. Dat is echt onnodig. Nu ben ik degene die er twee maakt voor rust en gelukkig liepen we na rust verder en verder uit", aldus Klaassen. "We deden allemaal maar wat aan de bal. Als we de bal verloren kwamen zij er meteen uit. Het zag er misschien uit alsof er geen energie was, maar we waren gewoon niet gefocust op onze taken."

De middenvelder was het niet helemaal eens met de opmerking dat Ajax in de tweede helft wat meer achterover kon leunen. "Een beetje wel als je uiteindelijk op 4-1 en 5-1 komt, maar ik ben over de hele wedstrijd niet super tevreden", zo gaf hij aan.

Klaassen zag bovendien ook Brian Brobbey scoren, die zaterdag zijn debuut in Ajax 1 maakte. "Heel mooi voor hem. Er wordt natuurlijk veel geschreven over die jonge jongens van ons. Als jonge jongen van Ajax sta je altijd in de spotlights en moet je maar je kansen afwachten. Dat heeft hij gedaan", zei hij daarover. "Het is mooi als hij dan mag debuteren en gelijk een doelpunt kan maken. Ik ben heel blij voor hem. Zeker als je spits bent is dat mooi. Ik scoorde ook tijdens mijn debuut. Daar heb ik nog steeds kippenvel van. Dat zijn gewoon moments of life."

[video] Brobbey: 'Ik heb over mijn goal gedroomd'

Kevin Hofland: 'We kregen twee dubieuze penalty's tegen'

Fortuna Sittard-trainer Kevin Hofland was in gesprek met Fox Sports woest over de arbitrage. "We kregen twee dubieuze penalty's tegen. Bij de eerste penalty wordt er ook vastgehouden door Traoré en bij de tweede penalty staat Angha op een meter. Wat moet hij doen? Hij kan zijn armen er niet afhakken", aldus Hofland. "Je krijgt dan ook nog dat moment met Neres op de achterlijn. Hij trapt na. Dan hoor je dat de regel is dat als het maar een tikje is het geen rood is, maar geef dan op zijn minst geel. Wij krijgen dan wel een gele kaart en dan komt er irritatie binnen de ploeg. Dat vind ik ook terecht. Je krijgt dan twee dubieuze beslissingen tegen in een wedstrijd. Die laatste penalty was volledig terecht, maar dit frustreert gewoon."

[video] Erik ten Hag miste scherpte tegen Fortuna

Brian Brobbey: 'Dit is nog maar het begin en ik hoop dat er nog meer komen'

Brian Brobbey gaf in gesprek met Fox Sports aan heel blij te zijn dat hij bij zijn debuut direct kon scoren. "Ik stond bij de tweede paal. Ik had al het gevoel dat de bal daar zou komen en toen was ik daar", aldus Brobbey. "Ik schrok wel van de bal. Het is niet de mooiste, maar dat hoort er ook bij. Deze tellen ook. Dit is nog maar het begin en ik hoop dat er nog meer komen."

Al enige tijd wordt er onderhandeld over een nieuw contract. De huidige verbintenis van Brobbey loopt na dit seizoen af. "Dat gaat goed. Ik wil natuurlijk bij Ajax blijven, dus dat komt allemaal goed", zo gaf hij aan. "Ik ben al dicht bij een handtekening, dus dit had ik daarvoor zeker niet nodig."

Erik ten Hag: 'Zowel in de box van de tegenstander als in onze zestienmeter was de scherpte er niet'

Erik ten Hag was het in gesprek met Fox Sports eens dat zijn ploeg niet scherp startte aan de wedstrijd. "We waren zeer ongeconcentreerd en dan kom je onnodig op achterstand. Dat mag echt niet", aldus Ten Hag. "Zian Flemming mag tussen drie of vier verdedigers door slalommen. Je wordt dan weggestoken in ons rechterblok en dat mag niet op ons niveau."

De trainer had wel het gevoel dat het slechts een kwestie van tijd was tot Ajax weer orde op zaken had gesteld. "Ik heb wel vertrouwen. Je zag de ploeg ook reageren en het tempo omhoog schroeven. We hebben veel kansen gecreëerd, maar de scherpte was er vandaag niet", zo gaf hij aan. "Zowel in de box van de tegenstander als in onze zestienmeter was de scherpte er niet. Je creëert zoveel kansen en scoort dan vijf keer, maar dat waren wel drie penalty's. Ik heb ze teruggezien en ik vond ze allemaal terecht. Ik had zelfs nog een penalty gezien voor Traoré, maar we moeten niet zoveel penalty's nodig hebben om tot scoren te komen."

Ten Hag kreeg ook de beelden te zien van David Neres die leek na te trappen. "Dit moet hij niet doen", zei hij daarover. "Een oordeel daarover laat ik verder aan jou."

15  4 5-0 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.68. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Davy Klaassen (86 -> 5,0)
2. Antony Matheus dos Santos (27 -> 4,0)

3 jaar geleden
Ajax moet gewoon keihard door knallen in de eredivisie. Dit jaar kampioen worden is echt prio nr 1. Dat betekent dat je direct de CL groepsfase in gaat en weer 45 miljoen kan bijschrijven. Gezien ik niet geloof dat we dit jaar nog in de Arena zullen zitten en we een dure huishouding hebben moeten we dat geld bij kunnen schrijven om toch door te gaan financieel zoals het nu gaat.
Daarbij gaat PSV bij het mislopen van CL gelden never nooit zwarte cijfers bijschrijven. Is mooi dat we zo n brede selectie hebben en kunnen rouleren.
Nico, Tadic,Schuurs, Anthony, Mazaroui rust geven tegen Fortuna.
Onana-Klaiber-Timber-Blind-Matinez-Gravenberch-Klaassen-Ekkelekamp-Promes-Traore-Neres.
+4/-1

Ik ben het met je eens dat Ajax door moet knallen en kampioen moet worden met het oog op de CL (inkomsten). Het sportieve belang staat wel voorop.
Echter heb ik zo'n vermoeden dat wanneer de toppers in de eredivisie gepland staan, dat het Corona spook bij Ajax om de hoek komt kijken. Terwijl de andere clubs het dan misschien al gehad hebben, zoals het nu ook bij AZ en PSV gaande is. Die zijn dan voor de toppers weer fit...
+1/-1

Dan staan we al een straatlengte voor :)
Denk trouwens dat Ajax die bubbel goed geregeld heeft.
+1/-1

Zou een goed statement zijn als we meteen weer 13-0 doen.
+2/-1

Beter Antony op rechts, Neres op links. Spelen ze het beste. Okay, switchen van kant is prima soms ;) even om verwarring te creëren.
+1/-0

Befint lekker weer en weer over links zoals in andere wedstrijden. Masra echt een tijd niet opstellen, die denkt alleen aan aanvallen en is verdedigend een te groot risico.
+1/-1

Wat een misser van Ekkelenkamp bij rebound schot van Klaassen. Sorry maar echt slecht.

Niet Ajax waardig.

Als hij het nu niet waar maakt... Laat dan maar.
+1/-1

Hij miste wel meer van die dikke kansen. Totaal niet basiswaardig, die gozer.
+2/-0

2-1 en daar moeten we voor nu blij mee zijn . Het gaat ontzettend moeizaam, al hadden zowel Ekkelenkamp en ook Klaassen voor een comfortabele voorsprong kunnen en moeten zorgen. Het spel van Ajax is tot nu toe vrij stroperig en slordig. Alles gaat via een overvolle trechter. Tegen deze tegestander zal de bal sneller moeten rondgaan wil je ze enigzins uitelkaar spelen, nu willen ze bij Ajax steeds dwars door de bus heen.
+2/-0

Slechte actie van Neres, je zou er zo maar uitgestuurd kunnen worden.
+3/-0

Als je toch een negatief gevoel hebt na een 5-2 overwinning, weet je dat het goed gaat met de club. Op naar de volgende wedstrijd!
+8/-0

Als je de wedstrijd niet gezien hebt , denk je goh goede uitslag en inderdaad goede uitslag maar met zeer matig voetbal. Ekkelenkamp , Gravenberch zijn wel erg naief en waren zeer matig. Naief dat geldt ook Masraoui. Promess heeft buiten zijn periode waarin Ziyech de ballen op zijn stropdas legde wel heel erg weinig laten zien, ook vanavond weer. Neres zal ik maar zeggen speelde zeer vaak ongelukkig. Je wint met 5-2 en kunt meer scoren, maar kijk eens wat een gevaar er steeds uit de counters kwam en ook bij standaardsituatie houd je soms je hart vast. Dit was voetballend geen beste generale voor volgende week.
+1/-1

Neres heeft dringend een goal nodig voor zijn modjo.

Hij is echt een speler die volle stadions nodig heeft. Sommige spelers zijn meer publiek spelers.

Hoop dat hij snel zijn goal krijgt.

Matig: Gravenbergh, Promes, Ekkelenkamp.

Het moet nog allemaal veel beter.

Kudus wordt dringend gemist.
+2/-0

Wat een vreselijk slap Ajax vandaag.
Als je zo volgende week tegen Utrecht speelt dan word je afgedroogd.
+3/-0

Ik vond Brobbey ondanks zijn lucky goal ook niet echt goed spelen. Dit is Fortuna.
Verwacht je toch meer van zo'n talent?
+1/-2

25 minuten spelen is ook niet ideaal om veel te laten zien. Is voorbij voor je er erg in hebt.
+2/-0

25 minuten meedraaien in een vrij matig spelend team helemaal
+2/-0

Hij is 18 en scoort. Wat wil je nog meer zien? Dat ie in die 25 minuten een uur lang de sterren van de hemel speelt?