Transparent
Inloggen
Sluiten

Wanneer de nood het hoogst is, is Brobbeast nabij: 0-1

23 april 2022 19:05
Foto: Pro Shots

Wanneer de nood het hoogst is, is Brobbeast nabij: 0-1; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Het was wederom belachelijk slecht wat Ajax op het hobbelige veld van NEC in Nijmegen liet zien maar opnieuw ontsnapte de formatie van coach Erik ten Hag aan duur puntenverlies. In de 88e minuut was het de ingevallen Brian Brobbey die ingespeeld werd door de koud in het veld staande Mohammed Kudus, op typische Brobbeast-achtige wijze wegdraaide en diagonaal binnenschoot: 0-1.

Een doelpunt van niet te schatten waarde in de race om het landskampioenschap. Ajax blijft door de actie van Brobbey minimaal vier punten voor staan op PSV en neemt zodoende weer een hele lastige klip. Maar menig Ajacied zat weer ruim 94 minuten met samengeknepen billen naar de eigen helden te kijken. Het was werkelijk waar tenen-, vingers-, duimen- en schouderbladenkrommend wat de Amsterdammers lieten zien. Alsof ze voor de eerste keer samen op het veld stonden, zoiets.

Nu waren er wat excuusjes te bedenken. Zowel Lisandro Martinez als Noussair Mazraoui (wat is er toch met dat lichaam van deze heerlijke voetballer?) en uiteraard Antony waren niet inzetbaar. Edson Alvarez kon ook niet beginnen, hij werd deze week aan een duim geopereerd, maar bleef voor noodgevallen achter de hand op de bank. Maarten Stekelenburg stond weer onder de lat en op het middenveld kreeg Kenneth Taylor eindelijk een kans in de basis. Perr Schuurs vormde het centrum met Daley Blind terwijl Jurriën Timber en Nicolas Tagliafico als backs mochten starten.

Het wilde maar niet gaan vloeien bij Ajax, ook deze mooie zonnige zaterdag in Nijmegen niet. Er was wel meteen een behoorlijke kans voor Davy Klaassen maar de middenvelder kon met zijn hoofd niet genoeg naar de hoek sturen. Aan de andere kant brak NEC een paar keer gevaarlijk uit. Vooral als Elayis Tavsan aan de bal kwam was het meteen dreigend. Wat een speler, Ajax zou misschien eens een bodje kunnen uitbrengen…….

Na een mooie actie van deze fijnbesnaarde technicus was het Maarten Stekelenburg die met een fabelachtige reflex Ajax op de been hield. Tavsan kwam naar binnen en haalde recht voor het doel verwoestend uit, Stekelenburg had zijn goal al snel wat verkleind en redde vervolgens als in zijn jonge jaren door er flitsend een handje tegenaan te krijgen.
Even later werd Timber onderuit gehaald en kreeg Ajax een strafschop van arbiter Manschot die opvallend veel toeliet deze middag. Dusan Tadic zette zich achter de bal, oooh wat had het stroperige Ajax deze pingel nodig, maar de aanvoerder schoot dan misschien niet al te hard in….het moet gezegd: keeper Mattijs Brandenhorst redde geweldig door de inzet onder uit de hoek te tikken.
Opvallend was het zwakke spel van Steven Berghuis op rechts, waarom zet Ten Hag hem niet gewoon op het middenveld waar hij al maanden excelleerde? Vragen, vragen, vragen. Vlak voor de pauze moest tot overmaat van ramp ook Perr Schuurs er met een blessure vanaf. Dat betekende het nooit verwachte debuut van Liam van Gelderen die rechtsback ging spelen. Timber nam zijn vertrouwde positie van centrale verdediger weer in. Van Gelderen mocht later terugkijken op een verdienstelijk debuut. Hij is misschien geen Mazraoui maar hij weet wel hoe het is om rechtsback te spelen. Dat bleek.

Berghuis werd in de rust geofferd, Brian Brobbey kwam en ging hangend op rechts spelen. Vragen rezen: was de rechterflank nu met alleen debutant Van Gelderen niet erg dun bezet? Het antwoord kwam snel want NEC kreeg al gauw een behoorlijke kans over die kant. Het leek nu werkelijk nergens meer op wat Ajax liet zien, werkelijk alles ging mis. Kenneth Taylor was soms ook middelpunt van misverstanden maar bracht wel de nodige flair, energie en diepgang in het team. Dat was een lichtpuntje. Vlak voor tijd moest hij er moegestreden vanaf.
Tavsan soleerde halverwege de tweede helft door de Amsterdamse defensie en leek het feest in De Goffert compleet te maken. Helaas voor de Nijmegenaren besloot hij zijn imponerende actie met een afronding in het zijnet.
Ajax voetbalde waardeloos, dat hebben we reeds gezegd, maar liet ineens wel karakter zien. Onder aanvoering van ondermeer een strijdende en bikkelende Timber, meestal als een veldheer grondgevechten in zijn voordeel beslissend, buffelde Ajax zich een weg naar het Nijmeegse doel.

De gasten hadden pech toen Brobbey van dichtbij op de paal kopte nadat Tagliafico hem op maat had bediend. Aanvoerder Dusan Tadic had vandaag geen beste dag. Dat bleek ook toen hij tien minuten voor tijd de bal gelukkig mee kreeg en in een twee tegen één situatie Brobbey wilde bedienen, normaal gezien ‘kaassie’ voor de Servische held maar nu kon invaller Rens van Eijden redden.

Ajax bleef echter aandringen, een achterwaartse kopbal van Davy Klaassen werd van de lijn gehaald. NEC zat er compleet doorheen, bleef maar tijdrekken en overtredingen maken. Het leek ze een punt op te leveren totdat toch Brian ‘Brobbeast’ Brobbey dus tot the rescue kwam, wat een geweldige spitsenactie: 0-1.
Mohamed Kudus kreeg de assist op zijn naam maar had even later helemaal alleen voor Brandenhorst 0-2 moeten maken, hij besloot echter hopeloos over. Als het later nog 1-1 zou zijn geworden dan hadden fans hem dit niet gauw vergeven maar het liep dus met de bekende sisser af. Opnieuw ja. Man, man. Maar Ajax leeft nog en koestert nog altijd een enorm goede kans op de landstitel.




Discussieer mee op de forums


Tags

brobbey brobbeast timber gelderen stekelenburg tavsan berghuis brandenhorst hag kudus mazraoui nabij schuurs tadic tagliafico taylor aandringen aanvoering achterwaartse afronding alvarez antony bediend bedienen betekende bikkelende billen blind bodje buffelde diagonaal diepgang duim eijden elayis excelleerde excuusjes fabelachtige fijnbesnaarde flitsend geofferd goffert grondgevechten handje hangend hobbelige imponerende kaassie klip koestert landskampioenschap landstitel lichtpuntje manschot martinez mattijs menig middelpunt misverstanden moegestreden nijmeegse nijmegenaren noodgevallen oooh overmaat overtredingen pauze pingel puntenverlies ramp rechterflank rens rescue rezen samengeknepen schatten schouderbladenkrommend sisser soleerde spitsenactie strijdende technicus tenen toeliet veldheer verdienstelijk verkleind verwoestend voetbalde vormde wegdraaide zijnet zonnige

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aertssen akpom axel berghuis bergwijn boomen conceicao elsimao forbs godts gooijer gorter henderson hlynsson jong kiki metz mikautadze mislintat porto ramaj rensch sanchez sevic sosa steijn sutalo topaankoop transferbeleid wijndal