Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax komt enkele arbitraire tegenslagen niet te boven en moet beker aan PSV laten

17 april 2022 21:13
Foto: Pro Shots

Ajax komt enkele arbitraire tegenslagen niet te boven en moet beker aan PSV laten; image source: Pro Shots

Na een tumultueuze bekerfinale met PSV stond Ajax aan het einde met lege handen. De Amsterdammers kwamen nog wel met 1-0 voor maar uiteindelijk bogen de Eindhovenaren het na de pauze binnen één minuut helemaal om: 1-2. Ajax kreeg kansen genoeg en zag twee doelpunten afgekeurd na ingrijpen van de VAR. Twee keer ging het om een millimeter buitenspel in de opbouw naar de goal toe.

Bij Ajax stond Maarten Stekelenburg weer eens onder de lat, hij verving de in onmin met de fans geraakte André Onana. De Kameroenees was helemaal niet in Rotterdam, volgens officiële lezing had hij last gekregen van een liesblessure.

Ajax begon met Brian Brobbey in de spits, Sébastien Haller mocht op de bank plaatsnemen. De openingsfase was erg fel van twee kanten, PSV had aanvankelijk een klein overwicht. Al gauw kwam de balans terug en begon Ajax te voetballen. Scheidsrechter Danny Makkelie had het lastig met de vele felle tackles en gaf uiteindelijk Lisandro Martinez een gele kaart. Gek genoeg bleef een behoorlijke charge van Jordan Teze onbestraft. Na een kleine twintig minuten nam Ajax de leiding. Ryan Gravenberch, energiek spelend, zette prima door en rondde na kaatsen met Davy Klaassen vanaf een meter of zestien perfect af in de verre hoek: 1-0.

PSV begon toen te wankelen, Brobbey was erg dicht bij de tweede goal. Deze viel vervolgens op slag van rust toen Noussair Mazraoui vanaf achttien meter diagonaal uithaalde. Er leek niets aan de hand maar tot verbazing van vriend en vijand greep de VAR ineens in. Dusan Tadic zou in de opbouw, twee stationnetjes voor de uithaal, met zijn hak een centimeter buitenspel hebben gestaan. Heel moeilijk om te zien want wanneer zet je het beeld precies stil? Maar goed, de goal ging niet door.

Overigens had aan de andere kant Eran Zahavi ook al tevergeefs feest gevierd toen hij alleen voor Stekelenburg kwam en wist te scoren. Hier was echter met het blote oog echter een stuk makkelijker te zien dat het buitenspel was geweest.

Ondanks deze zeperd voor Ajax, dat eerder ook al Dusan Tadic tevergeefs om een strafschop had horen vragen, leek er weinig aan de hand. Maar meteen na de hervatting ging het goed mis. Na een vrije trap vanaf de zijkanten werkte Sangaré via zijn schouder door waarna Erick Guttierez bij de tweede paal opdook en de 1-1 wist binnen te knikken. Het valt vaker op dat Ajax bij deze indraaiende vrije trappen regelmatig niet goed staat.

Meteen daarna de tweede goal voor PSV. Martinez leverde zomaar in bij Cody Gakpo die naar binnen kwam, Edson Alvarez zag uitglijden en via een venijnig schot in de korte hoek wist te scoren: 2-1. Ajax plantte PSV zelf hiermee in een zetel maar had nog tijd genoeg. De gelijkmaker leek al snel te vallen toen Brian Brobbey prima teruglegde en Davy Klaassen al vallend 2-2 maakte. De herhaling wees echter uit, net op het moment van stilzetten van het beeld, dat ook Brobbey een millimeter buitenspel had gestaan bij het kaatsen van de bal. Wat een pech.

Alsof dat nog niet genoeg was schoot Dusan Tadic een minuut later keihard tegen de binnenkant van de paal. Het zat Ajax deze dag warempel echt niet mee. Naarmate de wedstrijd vorderde ging PSV er steeds meer in geloven, gooide zich voor iedere bal. Bij Ajax werd het rommeliger en rommeliger. Ten Hag wisselde nog wel maar er volgde nog maar één echte kans welke Perr Schuurs op de voeten van keeper Yvon Mvogo mikte. Omdat Ajax va-banque speelde kreeg PSV dikke kansen in de counter maar vooral Bruma had zijn vizier weer eens niet gepoetst. Het maakte allemaal niets meer uit, de KNVB Beker gaat dit jaar naar PSV.




Discussieer mee op de forums


Tags

brobbey tadic arbitraire kaatsen martinez millimeter opbouw rommeliger stekelenburg tevergeefs var alvarez banque bekerfinale binnenkant blote bogen bruma charge cody counter danny diagonaal eran gakpo gepoetst gooide gravenberch guttierez hag hak haller herhaling indraaiende jordan kameroenees knikken knvb lezing liesblessure makkelie mazraoui mikte mvogo naarmate onana onmin opdook openingsfase pauze plantte sangare schouder schuurs sebastien spelend stationnetjes stilzetten tackles teruglegde teze tumultueuze uitglijden uithaal uithaalde vallend venijnig vijand vizier vorderde wankelen warempel yvon zahavi zeperd zetel

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom begeleiding berghuis bergwijn bertjek brobbey conceicao dest elsimao engeland excelsior feyenoord forbs gaaei godts hato henderson kaplan kiki liverpool lucht metz mikautadze mum rensch sevic sosa steijn sutalo zucht