Ajax na misser van André Onana klaar in Europa

15 maart 2022 23:05

Ajax na misser van André Onana klaar in Europa; image source: Pro Shots

Het Europees avontuur voor Ajax zit er alweer op. In eigen huis werd met 0-1 verloren van Benfica. De hele wedstrijd was Ajax de betere ploeg, maar na een misser van André Onana ging de enige bal van Benfica op doel direct raak.

Voor Ajax leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Direct vanaf het begin werd Benfica onder druk gezet en had de ploeg van Erik ten Hag de volledige controle. Na zes minuten spelen lag de bal bovendien al in het net toen Sébastien Haller scoorde, maar die treffer werd vanwege buitenspel van Dusan Tadic afgekeurd.

Desondanks bleef Ajax heer en meester. Edson Álvarez kreeg goede kopkansen, maar kreeg twee keer de bal niet op doel. Veel kansen bleven vervolgens uit. Alleen Steven Berghuis werd met een schot gevaarlijk.

In de laatste minuten voor rust probeerde Ajax nog een keer aan te zetten, maar was het niet zorgvuldig genoeg zodat beide ploegen zonder doelpunten het rustsignaal te horen kregen.

In de tweede helft was het direct Ajax dat weer op zoek ging naar de dikverdiende treffer. Via Tadic volgde er al snel een goede kans, maar zijn schot was net niet goed genoeg. Ook pogingen van Haller en Antony waren niet zorgvuldig genoeg, zodat de 0-0 maar op het scorebord bleef staan.

Benfica was tot dat moment zelf amper gevaarlijk geworden, maar kreeg een kwartier voor tijd net buiten de zestien een vrije trap. De Spaanse scheidsrechter trapte in een heuse schwalbe, maar uit die vrije trap werd wel gescoord. André Onana ging flink in de fout en Nunez profiteerde er dankbaar van door de 0-1 binnen te koppen.

Wat volgde in het restant was klassiek Portugees. Er alles aan doen om de wedstrijd te ontregelen en een scheidsrechter die daar nauwelijks tegen optrad. Het spel lag meer stil dan dat er daadwerkelijk gespeeld werd. Er werden zes minuten blessuretijd gegeven, maar dat deed bij lange na geen recht aan de tijd die verloren was.

Helemaal aan het eind leek invaller Brian Brobbey dé kans te krijgen om toch nog 1-1 te maken, maar hij werd ten onrechte afgevlagd voor buitenspel. Het zorgde er voor dat Ajax zeer onnodig al is uitgeschakeld in de Champions League.