Transparent
Inloggen
Sluiten

Heel matig Ajax trekt toch opnieuw in Friesland aan het langste eind

4 april 2021 19:08
Foto: Pro Shots

Heel matig Ajax trekt toch opnieuw in Friesland aan het langste eind; image source: Pro Shots

Verslaggever: Willy Rooyakkers

Ajax keerde matigjes terug vanuit de internationale break maar wist, zoals het een aanstaande kampioen betaamd, toch alsnog met 1-2 bij SC Heerenveen te winnen. Na een 1-0 achterstand waren het Dusan Tadic (strafschop) en Sébastien Haller die wisten te scoren.
Maar was het overtuigend wat de Amsterdammers in het noorden lieten zien? Nee, verre van dat. Het was misschien wel de slechtste wedstrijd van het seizoen. Aan de bal was het ver onder de maat en traag terwijl er ook nog eens veel duels werden verloren. Coach Erik ten Hag had weer een tactisch foefje in petto door deze keer Devyne Rensch als middenvelder te laten spelen terwijl Edson Alvarez rechts in het centrum begon. Het gemis van Daley Blind werd opgevangen door Lisandro Martinez, dat was tenminste nog logisch. Vlak voordat de wedstrijd begon viel doelman Maarten Stekelenburg ongelukkig op een knie waardoor derde keeper Kjell Scherpen zijn officiële debuut als Ajacied in de Eredivisie mocht maken. Het liep van begin af aan erg stroperig bij de bezoekers die zelden een mooie combinatie op de inmiddels wat beter ogende Friesche mat wisten te toveren. Het veld zag er wat beter uit maar gezien de capriolen van de bal was er nog steeds in de verste verte geen sprake van een biljartlaken.

Heerenveen was deze keer redelijk goed voorbereid en ging de duels vol overtuiging aan. Halverwege de eerste helft kwam Ajax écht in de problemen toen Nicolas Tagliafico mee naar voren was, er balverlies werd geleden, en Joey Veerman gelijk de snelle Mitchell van Bergen aan het werk zette. De rechtsbuiten kwam één op één met de overgekomen Alvarez en liet de Mexicaan er vervolgens heel houterig uit zien door hem simpel te passeren en ook vanuit een schuine hoek Scherpen kansloos te laten: 1-0. De jonge goalie had op dat moment al geluk gehad toen hij een bal recht in de voeten van Henk Veerman plaatste maar de Volendammer voor een leeg doel naast besloot. Vlak voor rust zou diezelfde spits nog een dikke kans missen.

Toen stond het inmiddels al weer gelijk overigens. Ajax zette na die 1-0 eindelijk aan en kreeg meteen een paar goede kansen via David Neres en Dusan Tadic. De gastheren leken met wat geluk te ontsnappen maar even daarna was er een corner waarna verdediger Jan Paul van Hecke heel dom en overduidelijk hands maakte. Scheidsrechter Jochem Kamphuis had alsnog de VAR nodig om naar de stip te wijzen waarna Tadic, via de handen van keeper Erwin Mulder, scoorde: 1-1.

Gezien het feit dat de wijziging van Ten Hag totaal niet leek te werken verwachtte menigeen na rust weer een terugkeer naar de oude veldbezetting maar Ajax ging op de ingezette koers verder. Toch kwam ineens de tweede gastengoal uit de lucht vallen. Martinez liet vanaf een meter of dertig een geplaatste pass (of was het een schot?) los waarna de zeer ongelukkig acterende Haller op zijn inmiddels karakteristieke wijze de bal in het doel verlengde door er een uitgestrekt voetje tegenaan te krijgen: 1-2. De herhaling wees uit dat er nog een man in zijn rug stond bij het geven van de assist maar toch had de VAR kennelijk minuten nodig om na te denken.

Ajax kwam hierna niet meer in de problemen maar bleef grossieren in slecht spel door veel te kort aan de bal te blijven en daarmee Heerenveen het geloof te blijven geven dat er wat te halen viel. Van Bergen ging al eerder bij de 1-1, na wederom een prima pass van Joey Veerman, alleen op Scherpen af maar de lange goalie uit Emmen hield zijn team hier overeind door de bal van de snelle aanvaller zijn voeten af te plukken.
Het bleef uiteindelijk 1-2 waardoor de landstitel de Amsterdammers amper nog kan ontgaan maar aanstaande donderdag tegen AS Roma zal er toch echt beter moeten worden gevoetbald.




Discussieer mee op de forums


Tags

heerenveen scherpen tadic veerman alvarez bergen friesland goalie hag haller joey langste martinez var acterende balverlies betaamd biljartlaken blind capriolen emmen eredivisie erwin foefje friesche gastengoal gastheren gemis grossieren hands hecke herhaling houterig ingezette jochem kamphuis koers landstitel lucht matigjes menigeen mulder neres ogende ontsnappen passeren plukken rensch roma schuine sebastien stekelenburg stroperig tagliafico toveren uitgestrekt veldbezetting verte volendammer

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom barkas begeleiding berghuis bergwijn boomen chico conceicao elsimao eredivisie forbs henderson hlynsson jong kiki klaiber liverpool metz mikautadze mislintat mum ofzo porto ramaj sevic sosa steijn sutalo transferbeleid utrecht