Ajax zakt opnieuw door het ijs en is ook klaar in de beker

4 maart 2020 22:41

Ajax zakt opnieuw door het ijs en is ook klaar in de beker; image source: Pro Shots

Ajax is opnieuw hard door het ijs gezakt. Na een hemeltergende wedstrijd werd het TOTO KNVB Bekerduel tegen FC Utrecht met 2-0 verloren. Ajax kon geen moment aanspraak maken op iets wat in de buurt van een doelpunt kwam en mocht vooral blij zijn dat de nederlaag niet veel groter uitviel.

Erik ten Hag had flink ingegrepen in de basisopstelling, aangezien deze op liefst vijf posities anders was dan tijdens het duel tegen AZ. Edson Álvarez en Jurgen Ekkelenkamp stonden in de basis in plaats van Perr Schuurs en Carel Eiting. Lisandro Martínez en Daley Blind waren van plek geruild, terwijl Donny van de Beek nu als controleur op het middenveld stond. Dat Ajax gezien de vele wijzigingen aan automatismen ontbrak was al vrij snel te zien toen de thuisploeg na ruim een minuut al een opgelegde kans kreeg. Gustafson schoot echter naast het doel.

Ajax kwam langzamerhand wel iets beter in de wedstrijd en via Hakim Ziyech kreeg het het eerste schot op doel. Zijn inzet kon echter eenvoudig worden gekeerd. Ajax was ook steeds vaker aan de bal, maar had grote moeite om tot kansen te komen. FC Utrecht trok zich massaal terug en het lukte maar niet om door die muur te komen. Halverwege de eerste helft was Nicolás Tagliafico wel erg dicht bij de openingstreffer, maar zijn afstandsschot ging via Zoet op de bovenkant van de lat. Niet veel later was het opeens aan de andere kant raak bij een vrije trap van FC Utrecht. De defensie van Ajax liet zich volledig verrassen en Van de Streek kon volledig vrijstaand de 1-0 binnen koppen.

Direct werd duidelijk dat Ajax momenteel geen enkel vertrouwen heeft. Opeens lukte niets meer. Passes kwamen niet aan, alle duels werden verloren en het leek wachten op meer doelpunten van FC Utrecht. Ajax kwam daarbij goed weg dat de mogelijkheden die weg werden gegeven niet werden benut door de thuisploeg, zodat de rust werd gehaald met een 1-0 achterstand.

In de tweede helft veranderde echter weinig aan het spelbeeld. Ajax had volop de bal, maar kon niet tot kansen komen. Het moest het vooral hebben van afstandsschoten, maar deze leverden geen enkel gevaar op. De beslissing in de wedstrijd volgde halverwege de tweede helft en opnieuw ging dat gepaard met een grote blunder achterin. Totaal onnodig zette Álvarez een tackle in in het eigen strafschopgebied, terwijl hij de bal gewoon kon laten lopen voor André Onana. Een penalty was het gevolg en de 2-0 was een feit. Bijna ging het direct na de aftrap weer mis toen Blind de bal verspeelde, maar Onana wist te voorkomen dat binnen een minuut tijd twee tegentreffers vielen.

Klaas Jan Huntelaar kwam al vrij snel in de ploeg voor een aanvalsoffensief en niet veel later kwamen ook Danilo Pereira en Razvan Marin in het veld. Het leidde echter nog altijd niet tot ook maar een kans voor Ajax. Het was vooral FC Utrecht dat de mogelijkheden kreeg om de score nog verder uit te breiden, maar daarvoor speelde het zelf ook veel te slordig. Het deed echter niets af aan het feit dat Ajax wederom niets in te brengen had en in nog geen week tijd twee prijzen door de vingers zag glippen. Veelzeggend was de statistiek dat Ajax voor het eerst in twintig jaar vier wedstrijden op rij verliest.