Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax maakt het zichzelf onnodig lastig tegen zwak PSV maar wint nipt: 1-0

2 februari 2020 19:07
Foto: Pro Shots

Ajax maakt het zichzelf onnodig lastig tegen zwak PSV maar wint nipt: 1-0; image source: Pro Shots

Gezien de eerste helft had Ajax met veel ruimere cijfers dan slechts 1-0 de papieren topper tegen PSV moeten winnen maar uiteindelijk, omdat er diverse grote kansen om zeep werden geholpen, werd het nog onnodig billen knijpen geblazen ook. De enige goal van de middag kwam op naam van Quincy Promes die tien minuten voor rust met een tegendraadse schuiver de uitblinkende doelman Lars Unnerstall wist te passeren. Ondanks de zege zat Ajax-coach Erik ten Hag na afloop met grote kopzorgen want zowel Joël Veltman, Quincy Promes als Ryan Babel vielen uit met pittige spierblessures.

Bij Ajax had Ryan Babel een basisplaats als centrumspits terwijl Carel Eiting op het middenveld een controlerend blok vormde met Ryan Gravenberch terwijl Donny van de Beek weer zijn oude positie van nummer tien mocht gaan innemen. Bij de gasten had nieuweling Ricardo Rodriguez nog geen basisplek gekregen van trainer Ernest Faber, de interim-coach die op papier koos voor een 4-3-3 opstelling. In de praktijk kwamen de Eindhovenaren amper van de eigen helft af. Vooral voor de pauze was het alleen maar Ajax dat voetbalde, het regende hele en halve kansen voor de Amsterdammers die in feite de zwalkende opponent op alle fronten overklasten. Na een geweldig balletje van Carel Eiting, die in de stijl van Hakim Ziyech richting tweede paal lepelde, was het Quincy Promes die van dichtbij de weergaloos reddende Unnerstall op zijn pad vond. Even later redde de Duitser opnieuw zeer knap met het linkervoetje toen Donny van de Beek per toeval een grote kans kreeg gepresenteerd.

Na een bombardement op het Eindhovense doel leek het alsof de goal voor Ajax niet wilde vallen maar nadat Unnerstall een bal matig wegtrapte was het Donny van de Beek die op veertig meter van de goal oppikte en een rush dacht te besluiten met een goal maar op het laatste moment gleed de naar binnen knijpende Denzel Dumfries de bal van zijn voeten weg. Helaas voor de PSV-er betekende dat wel een glaszuivere assist voor de goed gevolgde Quincy Promes: 1-0. Op dat moment was Joël Veltman al vervangen door Perr Schuurs, een gemis dat te dragen viel voor de gastheren. Op slag van rust viel echter ook doelpuntenmaker Promes nog uit toen hij bij de zoveelste veelbelovende kans op Ryan Babel wilde hakken en meteen aan zijn rechterhamstring voelde. Het lijkt er op dat de aanvaller, net weer terug van een kuitblessure, voorlopig kan toekijken. Lasina Traoré werd zijn logische vervanger.

Ajax ging met een klein katertje de rust in want naast de blessure van Promes was de 1-0 voorsprong slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Na de rust was het aanvankelijk weer Ajax dat de lakens uitdeelde en toonde Donny van de Beek zich te zelfzuchtig toen hij intelligent werd doorgestoken door Dusan Tadic. Van de Beek schoot in het zijnet waar Babel helemaal vrij stond bij de tweede paal. Toen ook laatstgenoemde nog uitviel moest Ten Hag helemaal een noodopstelling in elkaar gaan knutselen. De verwachting was dat Sergino Dest, één van de uitblinkers, rechtsbuiten ging spelen maar de trainer koos ervoor om invaller Noussair Mazraoui gewoon op de plek van Babel te posteren: linksvoor dus. Het werd steeds zwakker en zwakker in de Johan Cruijff Arena. Het eigenlijk kansloze PSV rook bloed want Ajax zakte steeds verder weg. Nu moet gezegd dat men ook aardig werd tegengewerkt door scheidsrechter Björn Kuijpers die de lachers op zijn hand kreeg door een glaszuivere strafschop weg te wuiven voor de Amsterdammers. Dest ging over het uitgestoken been van Oliver Boscagli maar tot verbazing van vriend en vijand zwaaide Kuijpers parmantig dat er doorgespeeld moest worden. Hierdoor bleven de gasten in de wedstrijd maar zij slaagden er niet in een kans uit te spelen.




Tags

promes babel beek unnerstall dest eiting hag kuijpers nipt veltman afspiegeling arena balletje betekende billen bloed bombardement boscagli centrumspits doelpuntenmaker doorgestoken dumfries faber feite fronten gastheren geblazen gemis gevolgde gleed gravenberch intelligent katertje knijpen knijpende knutselen kopzorgen krachtsverhoudingen laatstgenoemde lachers lakens lasina lepelde linkervoetje linksvoor magere mazraoui nieuweling noodopstelling oliver oppikte opponent overklasten parmantig passeren pauze posteren rechterhamstring reddende rodriguez rook ruimere rush schuiver schuurs slaagden spierblessures stijl tadic tegendraadse tegengewerkt toekijken topper traore uitblinkende uitblinkers vijand voetbalde vormde wegtrapte wuiven zeep zelfzuchtig zijnet ziyech zwalkende

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

berghuis bergwijn boomen brobbey conceicao elsimao forbs godts gooijer gorter hato henderson hlynsson jong kaplan kiki mannsverk medic ramaj rensch rulli sanchez sevic sosa steijn sutalo tahirovic taylor vos wijndal