Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax ontsnapt tegen Sparta en breidt voorsprong op ranglijst verder uit

19 januari 2020 16:22
Foto: Pro Shots

Ajax ontsnapt tegen Sparta en breidt voorsprong op ranglijst verder uit; image source: Pro Shots

Ajax heeft zondagmiddag met veel moeite de punten in eigen huis weten te houden. Sparta Rotterdam werd in de Johan Cruijff ArenA met 2-1 verslagen. Donny van de Beek en Ryan Gravenberch leken voor een comfortabele voorsprong te zorgen, maar de ploeg zakte ver weg qua niveau en ontsnapte in de slotfase nog aan puntverlies.

Ajax begon nog belabberd aan het duel tegen Sparta. De Rotterdammers kregen binnen de minuut al een enorme kans, maar aanvaller Ache schoot tegen de paal. Ajax nam vervolgens het heft in handen en dicteerde het spel. Dusan Tadic kreeg al snel een goede kans na een uitstekende bal van Ryan Babel met zijn hoofd, maar de aanvoerder van Ajax raakte de bal niet goed en zijn inzet kon worden gekeerd. Enkele minuten later was het alsnog raak voor Ajax. Een beetje gelukkig kwam de bal voor de voeten van Donny van de Beek, maar de middenvelder maakte daar optimaal gebruik van en schoot de openingstreffer hard binnen.

De ploeg van Erik ten Hag bleef op jacht gaan naar meer treffers en vooral Hakim Ziyech stond met regelmaat aan het hoofd van die aanvallen. De defensie van Sparta had nauwelijks antwoord op zijn passes, maar met het nodige kunst en vliegwerk wisten ze toch te voorkomen dat Ajax nogmaals zou scoren.

Na rust kwam Ajax weer uitstekend uit de startblokken. Al snel was Ziyech opnieuw een hoofdrolspeler bij een aanval, maar Babel kopte de voorzet echter in handen van doelman Harush. Enkele minuten later kreeg Ajax een flinke domper te verwerken toen Ziyech met een knieblessure het veld moest verlaten. De Marokkaan werd vervangen door Jurgen Ekkelenkamp en hij vormde een belangrijke rol bij de 2-0 die niet veel later zou volgen. Ryan Gravenberch combineerde er lustig op los samen met Ekkelenkamp en Tadic en uiteindelijk was het Gravenberch die een schitterende aanval wist te bekronen met een doelpunt.

Ajax leek het vervolgens wel te geloven. Het duel tegen Sparta leek beslist, dus de gashendel werd stevig terug getrokken. Een kwartier voor tijd werd Sparta uit het niets gevaarlijk toen de paal werd geraakt. Ajax leek daar niet wakker van te schieten, want nog geen minuut na die kans lag de bal plotseling in het net en had Sparta de aansluitingstreffer weten te maken. Wat volgde was opeens een hachelijke slotfase waarin Sparta enkele enorme mogelijkheden kreeg om een punt te halen. Lisandro Martínez en Joël Veltman haalden beiden een bal van de lijn, terwijl Onana ook enkele keren goed ingreep.

Ondanks dat het spel zeker in het laatste half uur bijzonder zwak was, hield Ajax de punten in eigen huis en was het daarmee de absolute winnaar van deze speelronde. Zaterdagavond verloor AZ namelijk in eigen huis van Willem II, terwijl PSV niet wist te winnen op bezoek bij VVV Venlo. De voorsprong op AZ is daardoor inmiddels opgelopen naar zes punten met een veel beter doelsaldo. Met een achterstand van twaalf punten vormt PSV al geen enkele bedreiging meer. De Eindhovenaren zien inmiddels Willem II al boven zich staan op de ranglijst.




Tags

sparta gravenberch ziyech babel beek breidt ekkelenkamp ontsnapt tadic ache arena bedreiging dicteerde gashendel hachelijke hag harush hoofdrolspeler kunst lustig martinez onana veltman vliegwerk vormde vvv wakker

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

avila berghuis bergwijn boomen brobbey elsimao gaal godts goedkopere hato henderson hlynsson jong kaplan kiki kroes mannsverk mislintat praag rensch rulli rvc sevic sosa sutalo tahirovic taylor twente vos wijs