Gelijkspel voor Ajax in Londen na bizarre arbitrale beslissingen

5 november 2019 22:52

Gelijkspel voor Ajax in Londen na bizarre arbitrale beslissingen; image source: Pro Shots

Ajax heeft dinsdagavond in een bizarre wedstrijd gelijk gespeeld tegen Chelsea. Het duel in Stamford Bridge eindigde in een 4-4 gelijkspel. Quincy Promes en Donny van de Beek wisten te scoren, terwijl Chelsea de bal ook twee keer in eigen doel werkte. Ajax eindigde het duel echter met negen man na rode kaarten van Daley Blind en Joël Veltman.

Het duel in Londen begon fantastisch voor Ajax. De wedstrijd was nog geen twee minuten oud of een vrije trap van Quincy Promes werd door Chelsea-spits Abraham van richting veranderd, waardoor Ajax al in no time de voorsprong te pakken had.

Ajax kreeg echter niet de tijd om te genieten van die treffer, omdat nog geen minuut na de treffer van Promes Chelsea een strafschop kreeg. Joël Veltman zette een sliding in, miste de bal en raakte de man. Jorginho profiteerde optimaal van het cadeautje en zette de stand alweer gelijk. Het duel ging vervolgens op en neer.

Chelsea leek na 13 minuten op voorsprong te komen, maar de treffer van Abraham werd terecht vanwege buitenspel afgekeurd. Enkele seconden later kreeg Dusan Tadic een goede mogelijkheid, maar zijn schot ging over het doel. Ajax kreeg steeds meer de overhand en dat leidde na 20 minuten spelen tot de treffer van Promes. Hij kopte een schitterende voorzet van Hakim Ziyech in het doel en in tegenstelling tot twee weken geleden werd de treffer nu wel goed gekeurd.

Ajax bleef heer en meester. Het kwam al bijna op 1-3 nadat Abraham opnieuw een vrije trap verlengde, maar dit keer ging de bal net aan de verkeerde kant van de paal. Dat Ziyech zich uitstekend op zijn plek voelt in de Champions League beweest hij tien minuten voor rust. Uit onmogelijke positie schoot hij een vrije trap ineens op doel en op fantastische wijze vloog deze via het gezicht van Kepa in het doel.

Direct na rust kwam de bal bij verdediger Zouma en hij kon vanaf eigen helft richting het doel van André Onana stormen. Hij passeerde vijf Ajacieden, maar zijn uiteindelijke schot ging hoog over het doel. Ondanks dat er maar één keer gewisseld was, leek er een compleet ander Chelsea op het veld te staan. In de eerste minuten van de tweede helft werd Ajax volledig overlopen. Onana wist knap te redden toen Abraham op doel schoot en Ajax ontsnapte toen Chelsea een overtalsituatie slecht uitspeelde toen het met vijf aanvallers tegen vier verdedigers kwam te staan. Ajax strafte dit zelfs genadeloos af door in de daaropvolgende counter genadeloos toe te slaan. Een assist van Ziyech werd door Donny van de Beek op knappe wijze in de verre hoek geschoten en de 1-4 was een feit.

Ajax had Chelsea volledig in de tang, al zag het na ruim een uur spelen de spanning wel enigszins terugkomen toen aanvoerder Azpilicueta de stand op 2-4 zette. De verdediger leek buitenspel te staan toen hij bij de tweede paal het beslissende tikje gaf, maar ook na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt goedgekeurd.

Tien minuten later nam het duel bizarre vormen aan. Daley Blind maakte een sliding, maar was te laat en haalde zijn man onderuit. Chelsea kreeg voordeel en het schot dat volgde kwam tegen de hand van Veltman aan. Het gevolg was dat Ajax in één keer met negen man kwam te staan. Blind kreeg vanwege zijn sliding een tweede gele kaart, terwijl Veltman een tweede gele kaart kreeg vanwege hands. Chelsea kreeg bovendien voor de tweede keer een strafschop en de 3-4 was een feit.

Noodgedwongen moest Ten Hag ingrijpen en haalde Neres en Ziyech naar de kant voor Perr Schuurs en Edson Álvarez. Twee minuten na de dubbele wissel was het al gelijk toen een rebound door invaller James in het doel werd geschoten. Met twee man minder op het veld leek Ajax te moeten vrezen voor een nederlaag. Chelsea leek ook op voorsprong te komen toen de bal weer in het doel ging, maar aanvaller Abraham raakte in die aanval de bal met zijn hand en volgens de sinds dit ingevoerde regels werd de treffer na tussenkomst van de VAR afgekeurd.

Ajax leek vooral te moeten denken aan zoveel mogelijk tijd zien te rekken, maar omdat Chelsea vol ten aanval trok, kwamen er ook een hoop ruimtes om te counteren voor de ploeg van Ten Hag. Álvarez was dicht bij de 4-5 met een goed schot, terwijl ook een poging van Noussair Mazraoui net werd gekeerd. In de laatste minuut leek Chelsea de bal voor het inschieten te hebben, maar Onana wist met een formidabele redding de bal te keren. In de vier minuten blessuretijd waren er nauwelijks kansen meer. Een schot van Batshuayi in de laatste minuut van de blessuretijd ging net naast het doel. Ajax hield daardoor toch nog een punt over aan het duel.