Transparent
Inloggen
Sluiten

Nonchalant Ajax na superstart net op tijd weer wakker in Zwolle: 2-4

1 november 2019 23:02
Foto: Pro Shots

Nonchalant Ajax na superstart net op tijd weer wakker in Zwolle: 2-4; image source: Pro Shots

Ajax leek in Zwolle op een makkelijke zege af te stevenen toen men na twintig minuten al met liefst 0-3 leidde. Concentratieverlies en een nonchalante instelling werkten echter alsnog problemen in de hand. PEC Zwolle kwam terug naar 2-3 en zag zelfs de gelijkmaker afgekeurd. Vlak voor tijd maakte David Neres op aangeven van uitblinker Hakim Ziyech alsnog aan alle onzekerheid een einde en kwamen de Amsterdammers met de schrik vrij: 2-4.
Ajax-coach Erik ten Hag begon met dezelfde elf als tegen Feyenoord alleen mocht deze keer Noussair Mazraoui de positie van rechtsback bekleden in plaats van de gespaarde Sergino Dest. PEC Zwolle had in de openingsfase helemaal niets in te brengen en waande zich min of meer in een grote rondo. Al binnen een paar minuten kwam Mazraoui op rechts door waarna zijn lage voorzet slecht verwerkt werd door keeper Xavier Mous die daardoor onbedoeld Quincy Promes in staat stelde simpel 0-1 binnen te werken. Even later leek de wedstrijd al beslist toen Hakim Ziyech, heerlijk op dreef als nummer tien, een afgemeten voorzet in huis had op wederom Promes en de van Sevilla overgekomen aanvaller met een prima kopbal beheerst de verre hoek wist te vinden: 0-2. Een goede goal en Ajax leek op rozen te zitten. Was er op dat moment nog twijfel over de uitkomst van het eenzijdige duel op het glad ogende kunstgras dan werd dat ogenschijnlijk weggenomen toen Ziyech passte op David Neres en de Braziliaan profiteerde van wederom een weifelende Mous en 0-3 liet noteren. Neres deed dit overigens op het randje van buitenspel maar scheidsrechter Bjorn Kuijpers en de VAR gaven groen licht.

Gustavo Hamer was toen namens de gastheren al aan een rode kaart ontsnapt toen hij over de bal heen naar de benen van Lisandro Martinez trapte. De kleine Argentijn moest daarop het veld verlaten. Uitgerekend Hamer profiteerde daarna van een foutje van de ongelukkig ingevallen Edson Alvarez en mocht van Joel Veltman, bang voor een kaart, zo doorlopen en 1-3 maken. De houding van Veltman op dat moment zei veel over Ajax: men waande zich onaantastbaar. Dat kwam ze na de pauze bijna duur te staan. Mustafa Saymak deelde een elleboog uit aan Edson Alvarez waardoor de Mexicaan minutenlang werd behandeld. Ook hier had Kuijpers rood kunnen trekken maar opnieuw liet hij het begaan. Tijdens de behandeling van Alvarez kreeg dader Saymak twee identieke opgelegde kansen na een voorzet vanaf links. Tot twee keer toe kon hij bij de tweede paal in vrije positie afronden, bij zijn tweede poging was het raak: 2-3. Daley Blind en Hakim Ziyech keken verwijtend naar de kant omdat Ajax minutenlang met tien man moest spelen. Ten Hag had Klaas-Jan Huntelaar eigenlijk willen brengen en moest omschakelen, dat duurde even. Uiteindelijk kwam Ryan Gravenberch in de ploeg en kreeg Ajax weer grip. Ook Donny van de Beek moest naar de kant vanwege een opspelende hamstringblessure. Razvan Marin viel goed voor hem in door zich balvast en wendbaar te tonen. Dat had het zwalkende Ajax op dat moment nodig. PEC leek toch nog 3-3 te maken maar Vito van Crooij stond duidelijk buitenspel. Uiteindelijk was het wederom Hakim Ziyech die de boel redde. Na een prima actie van hem was het David Neres die simpel 2-4 kon maken.




Tags

ziyech neres alvarez pec hag hamer kuijpers mazraoui minutenlang mous nonchalant promes saymak superstart veltman waande wakker afgemeten afronden balvast beek begaan beheerst bekleden blind braziliaan concentratieverlies crooij dader dest dreef eenzijdige elleboog feyenoord gastheren gespaarde glad gravenberch groen gustavo huntelaar identieke keken marin martinez mustafa nonchalante noteren ogende onbedoeld ontsnapt onzekerheid openingsfase opspelende passte pauze poging rondo rozen schrik sevilla trapte var verwijtend vito weggenomen weifelende xavier zwalkende

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.250 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

berghuis bergwijn boomen brobbey conceicao elsimao forbs godts gooijer gorter hato henderson hlynsson jong kaplan kiki mannsverk medic ramaj rensch rulli sanchez sevic sosa steijn sutalo tahirovic taylor vos wijndal