Ajax onderuit tegen Chelsea na op en neer gaande wedstrijd

23 oktober 2019 20:50

Ajax onderuit tegen Chelsea na op en neer gaande wedstrijd; image source: Pro Shots

Het is Ajax niet gelukt om ook de derde groepswedstrijd in de Champions League te winnen. Chelsea was in de Johan Cruijff ArenA met 0-1 te sterk. Invaller Batshuayi maakte vlak voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd, waar Ajax in de eerste helft recht had op een strafschop en bovendien na tussenkomst van de VAR een doelpunt afgekeurd zag worden.

Direct vanaf het begin ontstond een wedstrijd die in een hoog tempo op en neer golfde. Al snel schreeuwde de Johan Cruijff ArenA om een strafschop vanwege hands, maar de aanval was vanwege buitenspel van Quincy Promes al afgevlagd. Er bleek echter geen sprake te zijn van buitenspel, maar de VAR mocht in deze situatie niet ingrijpen.

De eerste echt grote kans was voor de bezoekers. Hudson-Odoi leek te kunnen profiteren toen Lisandro Martínez de bal in zijn voeten kopte, maar de vleugelaanvaller van Chelsea schoot net naast het doel. Met name Hudson-Odoi zorgde in die fase voor veel gevaar voor het doel van Ajax, maar hij wist niet tot scoren te komen. Tien minuten voor tijd leek Ajax dat wel te doen toen Promes een voorzet van Hakim Ziyech bij de tweede paal binnen tikte. De Johan Cruijff ArenA ontplofte van vreugde, maar toen beide ploegen klaar stonden voor de aftrap, greep de VAR nu wel in. Promes bleek een paar milimeter buitenspel te staan, waardoor de treffer werd afgekeurd.

Promes was enkele minuten later opnieuw dicht bij de voorsprong van Ajax na een uitstekende aanval, maar via een uiterste krachtinspanning wist aanvoerder Azpilicueta met een sliding de bal te blokkeren. Diezelfde Azipilicueta stormde in de laatste minuut van de eerste helft volledig vrijstaand aan de rechterkant naar voren, maar tot opluchting van iedereen bij Ajax besloot hij om zelf te schieten in plaats van af te geven op een van de aanvallers. Het resultaat was een schot die hoog over ging.

Na rust werd hetzelfde spel weer voortgezet. Twee ploegen die op volle snelheid op zoek gingen naar de aanval, maar nauwelijks tot echt grote kansen kwamen. De eerste goede kans in de tweede helft volgde in de zestigste minuut. Uit een hoekschop kwam Edson Álvarez na een uitstekende loopactie voor zijn man en hij produceerde een spectaculaire kopbal. Zijn inzet ging echter op de paal. Een minuut later werd Ajax opnieuw gevaarlijk, maar doelman Kepa wist een afstandsschot te keren.

De ploeg van Erik ten Hag leek echter met de minuut meer grip op het duel te krijgen, maar ruim een kwartier voor tijd kreeg Batshuayi opeens een enorme kans toen een schot van Pulisic van richting werd veranderd en hij oog in oog met André Onana kwam te staan. De Belg schoot de bal echter hoog over. Chelsea leek plotseling de overhand te nemen en kwam in korte tijd een paar keer gevaarlijk in het buurt van het doel. De slordigheden aan de kant van Ajax namen ook steeds meer toe en dat leidde vijf minuten voor tijd tot de 0-1 van Batshuayi, die ongedekt de openingstreffer kon binnen schieten. Het was voor Ajax de eerste tegentreffer in de groepsfase en de eerste Europese tegentreffer in meer dan twee maanden tijd.

Ten Hag greep direct in en bracht met Klaas Jan Huntelaar en Siem de Jong twee aanvallende wissels voor de resterende minuten. Het gevolg was dat er achterin veel ruimte ontstond voor Chelsea en de Londenaren kregen in de eerste minuut van de blessuretijd een grote kans om de score verder uit te breiden. Onana wist erger te voorkomen. Ajax wist in de resterende minuten niets meer te creëren, waardoor de nederlaag een feit was en Chelsea nu de koppositie bezet.