Ajax in eigen huis veel te sterk voor FC Emmen

10 augustus 2019 21:37

Ajax in eigen huis veel te sterk voor FC Emmen; image source: Pro Shots

Ajax heeft de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie in het nieuwe seizoen met ruime cijfers weten te winnen van FC Emmen. De ploeg van Erik ten Hag was met 5-0 veel te sterk. Voor rust opende Donny van de Beek de score. Na rust scoorden ook Hakim Ziyech en Dusan Tadic, waarna Klaas Jan Huntelaar nog twee doelpunten wist te maken.

Ajax ging direct fel van start. Binnen de minuut had David Neres de paal al geraakt, terwijl de Braziliaan een paar minuten later een-op-een met de doelman ook niet tot scoren kwam. Na de uitstekende openingsfase ging het tempo iets omlaag, waardoor de slordigheden ook steeds vaker naar voren kwamen. Ajax bleef overduidelijk de betere ploeg en drong met regelmaat aan. Omdat de ploeg echter te slordig speelde en bovendien in een te laag tempo voor de dag kwam, leek FC Emmen redelijk eenvoudig overeind te blijven.

Uiteindelijk kwam de volkomen terechte openingstreffer wel na bijna een half uur spelen. Na een schitterende aanval belandde de bal bij Dusan Tadic. Met een uitstekende pass zette hij Donny van de Beek vervolgens vrij voor de doelman. Voor de middenvelder was het een koud kunstje om de 1-0 op het scorebord te zetten. Ajax probeerde nog voor rust een tweede treffer te maken en was via Tadic, die de bal achter zijn standbeeld speelde, nog dichtbij. Gescoord werd er echter niet meer.

Na rust was het al snel wel raak. FC Emmen trok opeens ten aanval, waarna Nicolas Tagliafico opeens kon oprukken toen hij de bal veroverde. De linksback stormde zo snel naar voren dat zelfs David Neres hem niet bij kon houden. Uiteindelijk wist de Braziliaan alsnog over Tagliafico heen te gaan, waarna hij direct de bal meekreeg. Na een pass op Van de Beek, die direct speelde naar de vrijstaande Ziyech was de 2-0 een feit.

Het spelbeeld bleef echter grotendeels hetzelfde. Ajax was veel te sterk, maar was ook te slordig om tot echt grote kansen te komen. Halverwege de tweede helft was het toch weer raak. Ziyech schoot op doel, maar zijn schot werd geblokkeerd door een verdediger. Ziyech kreeg opnieuw de bal, maar gaf nu een pass op invaller Quincy Promes. Zijn inzet werd via doelman Telgenkamp op de paal getikt, waarna Tadic de bal eenvoudig in het doel kon tikken.

De wedstrijd was daarmee definitief gespeeld, zodat Ajax met oog op het duel tegen PAOK aanstaande dinsdag het duel rustig uit kon spelen. Klaas Jan Huntelaar dacht daar echter anders over toen hij enkele minuten later in het veld kwam. De spits ging gedreven op jacht naar doelpunten en wist tien minuten voor tijd te scoren na een uitstekende pass van Promes. Telgenkamp had geen kans op het schot van de spits. Voor Huntelaar was het nog niet voldoende en twee minuten voor tijd was het weer raak. De spits leek nipt buitenspel te staan, maar hij mocht door en in twee instanties wist hij de bal uitstekend over Telgenkamp te koppen. Het duurde lang voordat FC Emmen de aftrap mocht nemen, omdat de VAR lang nodig had om een beslissing te nemen, maar het doelpunt werd uiteindelijk wel goedgekeurd.

In de resterende minuten kon Ajax zonder problemen het duel uitspelen. Dinsdagavond komt de ploeg alweer opnieuw in actie als PAOK Saloniki in de Johan Cruijff ArenA de tegenstander is.