Ajax bezorgt zichzelf goede uitgangspositie na gelijkspel in Griekenland

6 augustus 2019 20:54

Ajax bezorgt zichzelf goede uitgangspositie na gelijkspel in Griekenland; image source: Pro Shots

Ajax heeft op bezoek bij PAOK Saloniki gelijk gespeeld. Het heenduel in de derde voorronde van de Champions League eindigde in een 2-2 gelijkspel. Via Hakim Ziyech kwam Ajax al snel op voorsprong, terwijl Klaas Jan Huntelaar in de tweede helft voor de uiteindelijke eindstand zorgde.

Ajax probeerde direct vanaf het begin het initiatief te nemen op het veld, maar kwam in het begin met moeite door de stugge defensie van PAOK. Dat veranderde na 10 minuten spelen toen Ajax een vrije trap kreeg na een pittige overtreding op Noussair Mazraoui, waarbij eerder voordeel gegeven werd na een harde overtreding op Kasper Dolberg. Hakim Ziyech ging achter de bal staan en via het hoofd van PAOK-speler Giannoulis belandde de bal in het doel.

PAOK probeerde aan te zetten en vooral voormalig Ajax-jeugdspeler Diego Biseswar leek het flink op zijn heupen te hebben. De geboren Amsterdammer was met een schot van afstand gevaarlijk, maar zijn inzet werd door André Onana gekeerd. Ajax kwam twee keer vlak achter elkaar in de buurt van een treffer toen de bal wederom werd verlengd door een Griekse verdediger. Een van richting veranderd schot van Ziyech kon nog net worden gekeerd door de keeper, terwijl een kopbal net over het doel ging.

Vanuit het niets stond de stand opeens weer gelijk. Ajax stond volledig verkeerd opgesteld bij een counter van de Grieken en daar wist PAOK van te profiteren. Ook nu vormde Biseswar een hoofdrol, maar vooral het zwakke verdedigen van Ajax viel erg op. Ajax leek het helemaal kwijt te zijn en de Grieken gingen vol op jacht naar de voorsprong. Nadat Lisandro Martínez na een pittige overtreding een vrije trap weg gaf, kopte verdediger Matos de 2-1 binnen nadat Joël Veltman zich liet verrassen. PAOK kwam ook nog dicht in de buurt van de 3-1 nadat Perr Schuurs zich eenvoudig liet uitspelen, maar dit keer ging de bal net naast het doel.

De tweede helft begon in eerste instantie zoals het einde van de eerste helft, waarbij Ajax vooral opviel door veel slordigheden. De ploeg van Erik ten Hag rechtte al snel zijn rug en ging op zoek naar ten minste de gelijkmaker. Al snel kreeg Ziyech een opgelegde kans, maar hij schoot over. Het leek echter wachten tot de 2-2 zou volgen en dat gebeurde dan ook ruim 10 minuten na rust. De ingevallen Klaas Jan Huntelaar kreeg een bal tegen zich aangeschoten en de gelijkmaker was daardoor een feit.

Ajax liet direct merken dat het meer wilde en al snel had Donny van de Beek de bal voor het intikken. Voordat de middenvelder Ajax op voorsprong kon zetten, werd hij echter afgefloten vanwege buitenspel. Ajax bleef echter vol druk zetten. Huntelaar werd gevaarlijk vanuit een vrije trap, terwijl een hard schot van Ziyech in het zijnet belandde. Met Răzvan Marin en David Neres bracht Ten Hag in de slotfase nieuw elan binnen de ploeg. Een vrije trap van Marin kon in de laatste minuut met veel moeite uit het doel worden getikt, zodat het duel in een 2-2 gelijkspel eindigde. Volgende week dinsdag is om 20:30 uur de return in de Johan Cruijff ArenA.