Transparent
Inloggen
Sluiten

Wim Jonk: 'We werden voor gek verklaard, maar dít stond in het Plan Cruijff'

8 mei 2019 08:48 - De Telegraaf
Foto: Pro Shots

Wim Jonk: "We werden voor gek verklaard, maar dít stond in het Plan Cruijff"; image source: Pro Shots

In gesprek met De Telegraaf geeft Wim Jonk aan trots te zijn dat Ajax nu met spelers uit de eigen jeugdopleiding in de halve finale van de Champions League staat. "We hadden posters met de tekst ’Wij leiden Champions League-winnaars op’. Zo keken wij naar de opleiding", aldus Jonk. "Dat spelers in al hun facetten eerder én jonger naar een bepaald niveau moesten. Op die manier zou Ajax – met een bepaalde speelwijze, wat slimmigheid en goed aankoopbeleid – weer kunnen aanhaken bij de top van Europa."

De voormalig hoofd opleidingen van Ajax gaat verder: "We werden voor gek verklaard, maar dít stond in het Plan Cruijff. En lees maar eens een paar columns van Johan uit De Telegraaf terug. Als je geen geld hebt, moet je slim zijn. Dat klinkt heel logisch, maar we moesten anders gaan denken dan de rest."

Ajax moest op het hoogste niveau gaan opleiden én gerichte aankopen gaan doen. "Er werd gesteld dat wij tegen aankopen waren. Nee! Maar wel tegen dertien in een dozijn aankopen. Nu pluk je de vruchten van het beleid. Ik ben alleen maar blij", zo geeft hij aan. "Woensdag zit ik hopelijk weer te genieten voor de tv. Iedereen heeft het over Ajax. Het is geweldig om de ontwikkeling van die gasten te zien."

Ajax kan volgens Jonk de Champions League ook winnen. "Als je met zo veel vertrouwen speelt, is dat een heel reëel doel. Al speelt ook de factor geluk een rol. Maar met de energie die er nu is, kan het gewoon", zegt hij daarover. "Het zou wel voor een dubbel gevoel zorgen, want Johan is niet leuk vertrokken. Maar bovenal vind ik het mooi dat zichtbaar wordt dat de visie Cruijff werkt en dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren."




Tags

jonk telegraaf dozijn facetten factor jonger keken pluk slimmigheid tekst

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


 
4 jaar geleden
Eh nee. Onruststokers kunnen we niet meer gebruiken binnen Ajax. Het loopt op het moment meer dan prima met de huidige beleidsbepalers, waarom zou je daar iets aan veranderen?
+2/-2

 
tackle (geschorst)
4 jaar geleden
Wat een domme opmerking. Als je het hebt gevolgd weet je dat Wim Jonk geen onruststoker was, maar Dennis Bergkamp. Die heeft de boel gemanipuleerd en ten onrechte mensen achter zich gekregen. Die hebben later wel schoorvoetend toe gegeven dat ze fout zaten. Dus je opmerking raakt kant noch wal.
+2/-2

4 jaar geleden
Nog even je gelijk halen nu er succes is.... Makkelijk hoor.
+2/-5

4 jaar geleden
Wim Jonk Krijgt wel erg veel ruimte van de Telegraaf om zijn gelijk te halen, nu Ajax zover gekomen is. Zowel de voor en tegenstanders van de Cruijff visie zien ook wel dat er meer nodig is om zo ver te komen in de CL. Als Tadic en Blind niet door de huidige directie naar Ajax waren gehaald was naar mijn mening het artikeltje van Wim Jonk nooit te lezen zijn geweest. De Media heeft Ajax al een finale plaats toe gedicht en het is niet te hopen dat het net zo gaat als met Barcelona.
+2/-6

 
4 jaar geleden
Beter lezen,er staat:

"Ajax moest op het hoogste niveau gaan opleiden én gerichte aankopen gaan doen. "Er werd gesteld dat wij tegen aankopen waren. Nee! Maar wel tegen dertien in een dozijn aankopen."

Tadic en Blind ziijn hier nu net een goed voorbeeld van
+7/-1

 
4 jaar geleden
Heel juist opgemerkt, je bent me net een slag voor.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Mijn schrijven heeft helemaal niets met Wim Jonk zelf te maken maar met De Telegraaf. Als het huidige Ajax niet zou presteren zou Jonk geen podium hebben gehad van die krant. Jonk en Cruijff mogen van mijn best genoemd worden maar niet op dit moment.
+1/-1

 
4 jaar geleden
Met het salarisplafond van Cruijff waren Blind en Tadic juist geen opties geweest.
+1/-0

4 jaar geleden
Blijft toch vaag wat er allemaal gaande was met Jonk en Bergkamp. Zonde
+4/-1

4 jaar geleden
Kan me nog goed herinneren hoe er werd gereageerd indertijd op onze visie en noeste plannen. Tuurlijk als je niet zoveel geld hebt dien je slimmer te zijn, maar dat is logisch. Uiteindelijk zijn ego's een rol gaan spelen en dat is niet goed voor de teamgeest en het algehele doel. Gelukkig heeft de lijn zich wel doorgezet en daar waren zeker een paar gerichte aankopen (en MISkopen) voor nodig. Wim heeft zich lang stilgehouden, maar heeft zeker recht van spreken, de telegraaf is tenslotte DE spreekbuis van Ajax met goed en slecht ' nieuws' maar zeker ook met een hoofd sportzaken, die de plank volledig maar dan ook volledig heeft misgeslagen :-)
+1/-0

4 jaar geleden
Jammer dat Jonk zich hiervoor leent. Hij verdient beter, want de Telegraaf was de eerste om te krijsen toen er grote aankopen gedaan werden.

Wat hij heeft gedaan was inderdaad een prima basis leggen, maar ik geloof nooit dat hij daar alleen verantwoordelijk voor was. Wim doet nu alle elftalleiders en trainers tekort door zelf de eer op te eisen en dat is niet chic. Hij zou beter moeten weten, want hij is niet dom.
+2/-0

4 jaar geleden
Sombere voorspelling: ik vermoed dat er veel te veel oud-Ajaxvoetballers zonder Mavo diploma rondlopen bij onze jeugd om langdurig een top-jeugdopleiding te houden. Naar mijn smaak zijn toptrainers van allerlei pluimage en gepromoveerde inspanningsfysiologen nodig om op langere termijn niet ingehaald te worden door andere clubs.
+1/-0

4 jaar geleden
Wim Jonk heeft de Ligt/de Jong/(van) de Beek samen met Appie, Dolberg enz. in A1 gehad. En als je ziet hoe ze toen voetbalden: precies zoals nu. Dan wist je wat eraan kwam. Hoeveel Jonk eraan heeft bijgedragen, weet je niet. Maar ik keek toen liever een swingend A1 op YouTube dan het verschrikkelijke voetbal van het eerste!!
+1/-0


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

berghuis bergwijn boomen brobbey conceicao elsimao forbs godts gooijer gorter hato henderson hlynsson jong kaplan kiki mannsverk medic ramaj rensch rulli sanchez sevic sosa steijn sutalo tahirovic taylor vos wijndal