Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax wacht loodzware klus tegen Italiaans kampioen Juventus

9 april 2019 08:54

Woensdag hervat Ajax in Amsterdam de strijd in de Champions League. In de kwartfinale is Italiaans kampioen Juventus dan de tegenstander. Waar Ajax ook nog volle bak moet strijden voor de landstitel kan dat Juventus al bijna niet meer ontgaan. Uit de resterende zeven wedstrijden hebben ze genoeg aan twee punten om voor het achtste seizoen op rij kampioen te kunnen worden. De focus bij de Italianen ligt dan ook al lang op succes Europees.

Ajax is Juventus al regelmatig tegengekomen in Europees verband. De eerste keer was op 30 mei 1973 in de finale van de Europa Cup 1. Dankzij een vroege treffer van Johnny Rep won Ajax toen met 1-0 en was het voor het derde jaar op rij de beste club van Europa. Twee seizoenen later troffen beide ploegen elkaar in de Europa Cup 3. Nadat Juventus in Turijn met 1-0 won, ging het na een 2-1 overwinning van Ajax in Amsterdam op basis van doelpunten naar de volgende ronde.

In het seizoen 1977/1978 kwamen beide ploegen elkaar opnieuw tegen in de Europa Cup 1. Dit keer in de kwartfinale. Zowel de wedstrijd in Amsterdam als die in Turijn eindigde in 1-1. De Italianen wonnen vervolgens de strafschoppenreeks omdat alle penalty's van Ajax werden gemist.

Strafschoppen werden het ook op 22 mei 1996. Beide ploegen stonden toen in Rome tegenover elkaar in de finale van de Champions League. In de reguliere speeltijd werd het 1-1 nadat Jari Litmanen zorgde voor het Amsterdamse doelpunt. Juventus was uiteindelijk ook dit keer met strafschoppen te sterk. Enkele jaren geleden maakten Italiaanse wetenschappers bekend dat Juventus voor die wedstrijd doping zou hebben gebruikt.

Een seizoen later troffen beide ploegen elkaar opnieuw in de halve finale van de Europa Cup 1. De thuiswedstrijd ging voor Ajax al met 1-2 verloren en in de return was het met 4-1 helemaal kansloos. In de groepsfase van de Champions League in 2004/2005 werden Ajax en Juventus opnieuw aan elkaar gekoppeld. De Italianen wisten beide wedstrijden met 1-0 te winnen.

De laatste keer dat Ajax het tegen Juventus moest opnemen, was in het seizoen 2009/2010. In de tweede ronde van de Europa League verloor Ajax in eigen huis met 1-2, ondanks dat het via Miralem Sulejmani nog wel op voorsprong was gekomen. In Turijn werd het 0-0, waardoor de ploeg van toenmalig trainer Martin Jol was uitgeschakeld.




Tags

juventus italianen turijn doping jari johnny jol landstitel litmanen miralem rep rome strafschoppenreeks sulejmani wetenschappers

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

avila berghuis bergwijn boomen brobbey conceicao elsimao godts gooijer gorter hato henderson hlynsson jong kaplan kiki mannsverk martha medic ramaj rensch rulli sanchez sevic sosa sutalo tahirovic taylor vos wijndal