Ajax onder 19 na strafschoppen onderuit tegen Olympique Lyon in Youth League

12 maart 2019 18:01

Ajax onder 19 na strafschoppen onderuit tegen Olympique Lyon in Youth League; image source: Pro Shots

Ajax onder 19 heeft de kwartfinale van de UEFA Youth League niet weten te bereiken. De ploeg van John Heitinga verloor na strafschoppen van Olympique Lyonnais nadat het in reguliere speeltijd nog 2-2 was geworden. Brian Brobbey scoorde beide doelpunten voor Ajax. Dillion Hoogerwerf miste de beslissende strafschop.

Ajax onder 19 begon uitstekend aan de wedstrijd. Na een paar minuten spelen zette Brian Brobbey de ploeg op voorsprong toen hij een voorzet van Ché Nunnely kon binnen tikken. Vervolgens was het de thuisploeg die de meeste kansen kreeg, mede door zwak verdedigen van de Ajacieden. Al snel volgde dan ook de 1-1 en Lyon zette direct door op jacht naar de voorsprong. Met moeite wist Ajax het doel tot de rust echter verder schoon te houden.

In de tweede helft kwam Ajax iets beter uit de kleedkamer en kreeg het ook wat kansjes, maar al snel nam Lyon weer de overhand. Na tien minuten spelen kwamen de Fransen dan ook op voorsprong en dat deden ze op schitterende wijze. De bal werd door Enric Llansana knullig op het middenveld verspeeld en de bal werd vanuit de middencirkel over Issam El Maach geschoten.

Ook na de 2-1 bleven de beste kansen voor Lyon en het duel leek helemaal gespeeld toen Liam van Gelderen in de laatste minuut de rode kaart kreeg nadat hij een doorgebroken tegenstander onderuit haalde. Ajax zette in blessuretijd echter nog voor een laatste keer aan en Brobbey wist na een dieptebal van Nunnely zijn tweede doelpunt te maken. De vreugde aan de kant van de Amsterdammers was groot.

Wat restte was een strafschoppenreeks om te bepalen wie naar de kwartfinale zou gaan. In het achterhoofd dat Ajax onder 19 twee keer eerder in de UEFA Youth League veroordeeld werd tot het nemen van strafschoppen en ze beiden verloor. Nadat Lyon de eerste strafschop had benut, schoot Serginho Dest de eerste namens Ajax op de lat. El Maach wist de volgende strafschop echter te stoppen, waarna de derde strafschop van Lyon over werd geschoten. Uiteindelijk kon Nunnely Ajax naar de kwartfinale schieten, maar zijn inzet werd gekeerd. Nadat beide ploegen de volgende twee strafschoppen wisten te benutten, werd de achtste strafschop van Lyon ook benut. Dillion Hoogerwerf schoot vervolgens over, waardoor Ajax was uitgeschakeld.