Ajax zorgt voor historische stunt na fenomenale wedstrijd in Madrid

5 maart 2019 22:53

Ajax zorgt voor historische stunt na fenomenale wedstrijd in Madrid; image source: Pro Shots

Ajax heeft gezorgd voor een van de grootste sensaties uit de clubhistorie. Door met maar liefst 1-4 te winnen op bezoek bij Real Madrid is het de ploeg van Erik ten Hag gelukt om de winnaar van de laatste drie Champions League edities uit te schakelen en op die prestatie was helemaal niets af te dingen. Voor rust zorgden Hakim Ziyech en David Neres al voor de veilige voorsprong. Na rust wisten ook Dusan Tadic en Lasse Schöne te scoren.

Erik ten Hag koos wederom voor de vertrouwde Champions League variant met Dusan Tadic in de spits. Een beproefd recept dat tot nu toe in iedere wedstrijd uitstekend heeft uitgepakt. Al was het wel Real Madrid dat de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg met een snoeiharde kopbal van Varane op de lat.

Echter volgde al snel de voorsprong voor Ajax nadat Dusan Tadic uitstekend op kwam en het zestien meter gebied instormde. De Serviër gaf de bal terug op Hakim Ziyech en hij schoot de bal buiten bereik van Courtois in het net. Wat volgde was een korte fase waarin het spel op en neer ging. Varane kreeg opnieuw een kansje om te scoren, maar zijn schot kon door André Onana eenvoudig gekeerd worden.

Na ruim een kwartier spelen was het opnieuw raak voor Ajax en wederom zorgde Tadic voor een absolute hoofdrol. Met een fantastische actie wist hij in één beweging meerdere spelers van Real Madrid op het verkeerde been te zetten. Hij gaf vervolgens een steekbal op David Neres en met een knappe stift zorgde de Braziliaan voor de 0-2. De bijna 4000 meegereisde Ajax-supporters ontploften in het uitvak, omdat met deze tussenstand Ajax naar de kwartfinale zou gaan.

Ajax was vervolgens heer en meester op het veld. Via Neres kreeg het zelfs al snel een uitstekende kans om op 0-3 te komen, maar zijn inzet ging nu net naast het doel. Net in een fase waarin de Madrilenen iets meer grip op de wedstrijd leken te krijgen, moesten ze noodgedwongen twee keer wisselen. Eerst viel Vázquez geblesseerd uit en een paar minuten later moest ook Vinicius het veld verlaten op moment dat hij dicht bij een doelpunt was. Ajax nam het initiatief weer over en kreeg voor rust nog goede mogelijkheden om het duel al te beslissen. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor beide ploegen met een 0-2 stand de kleedkamers op zochten.

Meteen na rust kwam Real Madrid sterk voor de dag en zette het massaal druk op het doel van Ajax. De thuisploeg kreeg ook enkele kansen, maar de bal ging niet in het doel. Ajax kreeg weer meer grip op het duel en na ruim een uur spelen sloeg de ploeg dan ook genadeloos toe. Met een fantastische actie wist Noussair Mazraoui de bal nog net binnen te houden waardoor Ajax een counter op kon zetten. Na een aanval over meerdere schijven kwam de bal voor de voeten van Tadic. De Serviër wist zijn fantastische wedstrijd te bekronen met een schot hard in de bovenhoek. Alles wat aan rood-wit in het stadion zat ontplofte opnieuw, omdat de wedstrijd nu beslist leek.

Het spel lag echter minutenlang stil om de actie van Mazraoui terug te kijken. Gekeken werd of de bal al over de lijn was en Real Madrid dus in plaats van een tegentreffer een inworp zou krijgen. Het duurde vervolgens bijna vijf minuten, maar omdat via de beelden niet met zekerheid gezegd kon worden of de bal wel helemaal over de lijn was, werd het doelpunt van Tadic gewoon goedgekeurd en dat zorgde opnieuw voor een explosie aan vreugde.

Ajax werd vervolgens iets nonchalanter, waardoor Real Madrid op jacht kon naar de aansluitingstreffer. Met nog twintig minuten te spelen volgde dan ook de 1-3 van Asensio. Real Madrid leek te hopen dat het in de resterende minuten de schade toch nog goed kon maken, maar vrijwel direct sloeg Ajax opnieuw snoeihard toe. Lasse Schöne zorgde met een geweldige vrije trap voor de definitieve knock-out. De bal lag aan de zijkant van het veld en leek onmogelijk in één keer in het doel te kunnen, maar het lukte de Deen om op een sensationele manier de bal wel achter Courtois te krijgen.

Het stadion in Madrid stroomde vervolgens snel leeg. Ajax kreeg zelfs nog uitstekende mogelijkheden om de vernedering nog groter te maken, maar voor de goal was het wellicht iets te nonchalant om verder toe te slaan. In blessuretijd werd het voor Real zelfs nog erger toen Nacho een gele kaart kreeg na een overtreding. Hij bleef echter zo heftig protesteren dat hij ook direct een tweede gele kaart kreeg en daardoor moest vertrekken. Een paar minuten later floot scheidsrechter Brych voor het einde van de wedstrijd, waardoor het feest opnieuw los barstte. Het besef dat Ajax voor een historische prestatie heeft gezorgd door de winnaar van de laatste drie edities van de Champions League in eigen huis volledig te vernederen kwam langzaamaan bij iedereen binnen.