Ajax verspeelt koppositie na knotsgekke tweede helft

20 januari 2019 18:44

Ajax heeft de uitgelezen kans om aan kop te komen laten schieten. Thuis tegen sc Heerenveen speelde de ploeg van Erik ten Hag met 4-4 gelijk. Twee doelpunten van Dusan Tadic en een eigen goal zorgden voor een comfortabele voorsprong bij rust. Na rust liet Ajax de Friezen helemaal terug in de wedstrijd komen. Klaas Jan Huntelaar scoorde vlak voor tijd, maar in blessuretijd kwam Heerenveen weer op gelijke hoogte.

De Johan Cruijff ArenA kon tijdens de warming up al voor het eerst juichend opspringen toen bleek dat PSV heel verrassend gelijkspeelde tegen FC Emmen en de koppositie voor het grijpen lag. Winst tegen sc Heerenveen zou betekenen dat Ajax voor het eerst in ruim twee en een half jaar weer bovenaan in de competitie zou staan. Vlak voor aftrap bleek wel dat André Onana toch niet in staat was om te spelen en om die reden Kostas Lamprou in het doel zou staan.

Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd en was vanaf de eerste minuut de bovenliggende partij. Al snel maakte Dusan Tadic de 1-0 vanuit een corner, waarna al enkele knotsgekke minuten volgde. Een minuut na de openingstreffer van Tadic viel de gelijkmaker na zwak verdedigen van Ajax, terwijl twee minuten later Tadic met zijn tweede treffer Ajax weer op voorsprong zette. Met een mooi stiftje zorgde de Serviër voor de 2-1.

Na bijna een half uur spelen was het opnieuw raak. Een bizarre scrimmage voor het doel na een vrije trap van Lasse Schöne zorgde voor veel chaos. Uiteindelijk ging de bal via Van Amersfoort in het doel van de Friezen, waardoor een eigen doelpunt het gevolg was. Vlak voor rust leek het duel zelfs definitief beslist te worden toen Ajax een strafschop kreeg, maar Tadic miste de uitgelezen kans op een hattrick.

Na rust kwam Ajax belabberd uit de kleedkamers. Tien minuten in de tweede helft stond het al gelijk dankzij doelpunten van Lammers en Van Bergen. Wederom maakte de achterhoede van Ajax een zeer zwakke indruk.

Halverwege de tweede helft raakte Ajax bovendien Daley Sinkgraven kwijt. De vervanger van de geschorste Nicolás Tagliafico viel met een blessure uit nadat hij zijn eerste basisplaats had na langdurig blessureleed.

Ajax werd met de minuut slordiger, al kreeg het zelf ook enkele grote kansen. Doelman Hahn redde een paar keer uitstekend, terwijl een vrije trap van Hakim Ziyech tegen de paal kwam. Een kwartier voor tijd leek het voor Ajax nog erger te worden toen Lammers na contact met Lamprou naar de grond ging. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük vond het echter geen strafschop, ook niet nadat hij op advies van de VAR de beelden was gaan kijken.

Met nog tien minuten te spelen besloot Ten Hag om Klaas Jan Huntelaar te brengen. Een paar minuten na zijn invalbeurt zorgde hij voor de nieuwe voorsprong van Ajax door een voorzet van Tadic binnen te schieten. Het zorgde voor nieuw feest op de tribunes, maar opnieuw ging het toch nog mis. In blessuretijd wisten de Friezen 4-4 te maken vanuit een corner en het kreeg vervolgens nog een enorme kans om met de winst naar Friesland terug te keren. Lamprou redde echter uitstekend.

In de absolute slotfase van het duel kreeg Ajax nog een vrije trap. Geheel in stijl van de wedstrijd ging deze op miraculeuze wijze niet in het doel en kwam deze met veel kunst en vliegwerk in de handen van Hahn. Ajax begint om die reden met een gelijkspel aan de tweede seizoenshelft.