Ajax in spijkerharde wedstrijd gelijk tegen Benfica

7 november 2018 22:54

Ajax heeft de vierde wedstrijd in de groepsfase van de Champions League gelijk gespeeld. In Lissabon werd het 1-1 tegen Benfica. Dusan Tadic maakte de enige Amsterdamse treffer nadat Benfica dankzij een enorme blunder van Andre Onana op voorsprong was gekomen. Onana zorgde diep in blessuretijd met een geweldige redding er wel voor dat Ajax een punt overhield.

Ajax werd al direct vanaf het begin onder druk gezet door Benfica en kwam er voetballend helemaal niet aan te pas. André Onana moest in de eerste tien minuten al twee keer ingrijpen om zijn doel schoon te kunnen houden. Benfica kwam vervolgens niet echt tot grote kansen. Het duel viel met name op door spijkerharde duels van beide kanten. Uiteindelijk zou er liefst 32 keer gefloten worden voor een overtreding en werden er zeven gele kaarten uitgedeeld, waarvan vier aan Ajax.

Vanuit het niets kwam Benfica na bijna een half uur echter op voorsprong nadat Onana twee keer flink de fout in ging. De doelman wilde Jonas vlak voor zijn doel uit kappen, maar de aanvaller lette goed op, waardoor Onana de bal nog maar net over de zijlijn kon schieten. Uit de verre inworp die volgde ging de keeper weer in de fout door volledig mis te tasten, waarna Jonas vrij eenvoudig kon binnen schieten.

Ook na de treffer van Benfica had Ajax aanvankelijk niets in te brengen in Lissabon. Vlak voor rust kreeg het echter opeens een enorme kans om op gelijke hoogte te komen na een vrije trap van Lasse Schöne. De Deen schoot van ruim dertig meter direct op doel. De rebound die daarop volgde werd vervolgens maar net gemist door Donny van de Beek.

Na rust kwam Ajax veel beter voor de dag en kreeg het steeds meer controle over de wedstrijd. De ploeg van Erik ten Hag kreeg al een paar kleine kansjes en na ruim een uur spelen viel dan ook de gelijkmaker. Een werkelijk fantastische diepe bal van Hakim Ziyech ging voorbij de defensie van Benfica en werd aangenomen door Dusan Tadic. De Serviër had vervolgens het nodige geluk. Hij nam de bal niet goed aan, maar juist daardoor taste de doelman mis en kon hij de keeper voorbij. Bijna vanaf de achterlijn kon Tadic niets anders doen dan de bal naar het midden spelen in de hoop dat de instormde Donny van de Beek kon binnen schieten, maar via de hand van de verdediger van de Portugezen ging de pass van Tadic het doel binnen. Iets wat zorgde voor grote vreugde bij de spelers én supporters van Ajax.

Benfica moest vervolgens weer aanzetten, omdat het moest winnen om nog een goed uitzicht te kunnen houden op de tweede ronde van de Champions League. Aanvankelijk werd het niet meer gevaarlijk en bleef Ajax vrij eenvoudig overeind. Dat veranderde echter diep in blessuretijd, maar toen stond Onana op. De international van Kameroen wist een hard schot in de korte hoek tot corner te verwerken. Na de hoekschop die daaruit volgde kwam de bal via de kluts voor de voeten van Gabriel, die volledig vrijstaand hard op doel schoot. Met een schitterende reflex wist Onana echter met zijn voeten de bal tegen te houden, waarna direct werd afgefloten voor het einde van de wedstrijd.

Ajax is door het gelijke spel zeker van Europese overwintering, het kan door AEK Athene niet meer ingehaald worden. De ploeg staat bovendien met een been al in de tweede ronde van de Champions League. Alleen als Benfica komende twee wedstrijden wint en Ajax tegen AEK Athene (uit) en Bayern München (thuis) maar één punt weet te halen zal het alsnog na de winter de Europa League in gaan.