Transparent
Inloggen
Sluiten

Erik ten Hag wil meer variëren in systeem van Ajax: 'Maar plan A blijft het spelconcept met vier verdedigers'


3 juli 2018 05:51

In gesprek met Voetbal International geeft Erik ten Hag aan dat het 4-3-3 systeem bij Ajax niet langer heilig is. De trainer van Ajax wil variëren en met spelprincipes de tegenstander gaan verrassen en de wil opleggen. De technische staf van Ajax kijkt daarom ook met bovengemiddelde interesse naar de wedstrijden van België op het WK. De Belgen spelen met drie spelers achterin en met vleugelspelers die de hele flank bestrijken. Daarnaast zijn er drie spelers die kort rond een diepe spits spelen, zoals Ajax in de laatste wedstrijden van vorig seizoen ook al speelde.

Ten Hag wil dat zijn selectie in meerdere systemen kan gaan spelen. "Drie verdedigers is een optie, in bijvoorbeeld een 3-4-3 formatie. Dat zal zeker ook gebeuren, dat kan plan B in een wedstrijd zijn, of misschien wel eens vanaf het begin tegen een bepaalde tegenstander," zo geeft Ten Hag aan. "Maar plan A blijft het spelconcept met vier verdedigers, dat is aannemelijk. 4-3-3 dus, maar tegelijkertijd in ons balbezit moet dat weer 3-4-3 worden. Dan heb je het over de opbouw, met een inschuivende verdediger. Dat bedoel ik ook met variatie."

Ook op het middenveld wil Ten Hag gaan variëren. "In de voorgaande jaren heeft Ajax veelal gespeeld met de punt naar achteren, met een controlerende middenvelder. Vaak in de persoon van Lasse Schöne. Als wij straks Tadic hebben, of Labyad, maar ook Siem de Jong, dan zou het heel goed kunnen dat we weer met de punt naar voren gaan spelen," zegt de trainer van Ajax daarover. "Maar als we opbouwen, en een verdediger schuift in, dan moeten de half ruimtes ook weer bezet worden, dus staat het alweer anders. Dan moet je gestaffeld gaan staan op het middenveld."

Ten Hag gaat verder: "Dat bedoel ik dus met een dynamisch en variabel middenveld. Het zijn bepaalde patronen, waar we nu ook tijdens de trainingen aandacht aan besteden. We willen de spelers handvatten geven, zodat we optimaal kunnen variëren in de speelwijze. Dat is duidelijk."


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws