Transparent
Inloggen
Sluiten

Valentijn Driessen: 'Clubs die janken over het fenomeen zaakwaarnemer zijn hypocriet'


8 juni 2018 01:57

In zijn column in De Telegraaf haalt Valentijn Driessen uit naar clubs als Ajax. Vanuit Ajax komt veel kritiek op de handelswijze van Mino Raiola in met name de situatie rondom Justin Kluivert, maar de chef voetbal van De Telegraaf noemt het 'janken over het fenomeen zaakwaarnemer hypocriet'. "Ajax-directeur Edwin van der Sar kan Raiola niet verwijten dat hij Kluivert richting de uitgang duwt als hij zelf zijn zaak contractueel niet op orde heeft," aldus Driessen. "Clubs gaan in zee met makelaars om spelers te halen. Ajax betaalde los van adviezen, voorcontracten en aandelen in afkoopsommen tien miljoen euro aan managers als percentage van salarissen."

Driessen gaat verder: "Ajax stelt dat het als opleidingsclub geen zelfopgeleide tieners verkoopt, maar contracteert zelf talentvolle tieners uit de hele wereld. En sinds het jachtterrein met de nieuwe hoofdscout Henk Veldmate is uitgebreid naar Zuid-Amerika doet Veldmate’s maatje Peter Gerards als tussenpersoon buiten beeld goed zaken."

Het mechanisme zoals het nu is volgens Driessen ook voor clubs direct de levensader. "Anders verdien je, zonder zonder één prijs te winnen in vier jaar, geen 150 miljoen euro," geeft hij aan. "Gelukkig bepaalt de vrije markt de spelregels en niet de FIFA, UEFA en EU. Want met hun regulering ben je nog verder van huis, zo bleek afgelopen jaren. Perverse prikkels bestaan, maar overtreden zaakwaarnemers de wet dan zijn er rechters om ze te corrigeren."


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws