Transparent
Inloggen
Sluiten

Khalid Kasem: 'Het maakt het zwaarder als je je realiseert dat waarschijnlijk dit had kunnen worden voorkomen'


4 juni 2018 17:37

In gesprek met Fox Sports geeft advocaat Khalid Kasem, woordvoerder van de familie van Abdelhaki Nouri, aan dat er niet veel veranderd is aan de gezondheid van Nouri. "Er is sprake van hele lage staat van bewustzijn. Het perspectief is zo dat dit op de lange termijn ook zo zal blijven," geeft de advocaat aan. "Als het gaat over zijn gezondheidstoestand kunnen we niets meer zeggen dan de situatie zoals deze eigenlijk al was."

Kasem gaat verder: "Het is verschrikkelijk. Natuurlijk heel moeilijk om te verteren. Één, dat zo'n situatie zich voordoet. Dat je naast het bed van je kind of je broer zit, die ernstige hersenschade heeft opgelopen. Dat maakt het zwaarder als je je realiseert dat waarschijnlijk dit had kunnen worden voorkomen. Dat steekt nog meer."

De familie van Nouri heeft nu een arbitragezaak bij de KNVB gestart, omdat Ajax weigert verantwoordelijkheid te nemen voor wat er op het veld gebeurd is. "Er is uitvoerig onderzoek gedaan door de advocaten van de familie en alle deskundigen die daarbij horen. Dat heeft hele duidelijke uitgangspunten opgeleverd, waardoor de familie van mening is dat er grote fouten gemaakt zijn in de behandeling op het veld," zegt Kasem daarover. "De familie wil graag dat Ajax daarvan de verantwoordelijkheid neemt en Ajax weigert dat tot op heden. Dus daarom kunnen we niets anders dan deze procedure opstarten.

De advocaat legt ook uit welke fouten er gemaakt zijn. "Er zijn een aantal richtlijnen van zowel de FIFA als de UEFA die aangeven dat op moment als een speler zonder contact naar het gras gaat, dat er altijd uitgegaan moet worden van een hartprobleem. Dat is ook de reden waarom er altijd een defibrillator aanwezig moet zijn en alle medici ook getraind moeten zijn om dat te herkennen," aldus Kasem.

Kasem legt het verder uit: "Gelukkig zijn er beelden van, wat je niet vaak ziet, waarin we zien dat Abdelhak naar het gras gaat zonder dat er sprake is van een overtreding. Op dat moment is de fysio als de arts redelijk snel bij Abdelhak. We zien ook dat na één minuut en zes seconden de defibrillator daar al was. Wat de familie enorm steekt is dat die defibrillator niet gebruikt is, terwijl dat wel had gemoeten. Als dat was gebeurd had veel schade volgens ons voorkomen kunnen worden."

De familie zelf gaat door een heel moeilijke fase geeft Kasam aan. "De familie zit zo'n beetje 24 uur per dag aan zijn zij. Ze zijn elke dag bezig met zijn verzorging en dit leidt natuurlijk enorm af van wat hetgeen waar ze eigenlijk mee bezig willen en moeten zijn," zegt de advocaat. "Deze discussie blijft in de weg staan, ook voor hen mentaal gezien. Zij willen graag dat er verantwoordelijkheid wordt genomen voor dingen die er verkeerd zijn gegaan."

Er wordt niet gezegd dat de arts of anderen bij Ajax het veld op zijn gegaan om Abdelhak iets verkeerd aan te doen. "Absoluut niet. Ze zeggen wel dat er fouten zijn gemaakt en dat moet Ajax onderkennen. Dat is voor ons een voorwaarde om met elkaar verder te kunnen spreken."

Kasem wil echter benadrukken dat de familie nog altijd een warme band heeft met veel mensen binnen de club. "Abdelhak speelt al vanaf zijn jongste jeugd bij Ajax. Dus er is een hele warme band met heel veel mensen bij Ajax," geeft hij aan. "Maar het is wel zo dat er vanuit de directie een standpunt is ingenomen die afwijkt van wat de familie wil. Als je daar niet uit komt, zul je tegen elkaar komen te staan. Het is niet anders jammer genoeg."


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws