Transparent
Inloggen
Sluiten

Riemer van der Velde over Hakim Ziyech: 'Laten we zulke spelers koesteren'


20 april 2018 07:02

In gesprek met De Telegraaf geeft voormalig SC Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde aan vol achter Hakim Ziyech te staan. "Ik vind het ongelooflijk jammer dat er zó over Hakim werd gesproken en hij werd uitgefloten. Hakim is een buitengewoon talent en een prima mens," geeft Van der Velde aan. "Hakim maakt soms een ongeïnteresseerde indruk. Maar dat is uiterlijke schijn, want ik weet dat hij als geen ander met voetbal bezig is, altijd."

Volgens de oud-voorzitter ligt het allemaal aan de beeldvorming. "Als Hakim de uitstraling van Ali B had, was er niets aan de hand. Hakim zou Ali als adviseur in de arm moeten nemen. Als hij les van Ali krijgt, zou hij wat handiger met bepaalde situaties omgaan," zegt hij daarover.

Van der Velde vindt het verschrikkelijk dat een speler als Ziyech de Eredivisie wordt uitgejaagd. "Over zijn geweldige kwaliteiten hoeven we niet te discussiëren. Er is geen voetballer in Nederland die zó veel goede ballen geeft," aldus Van der Velde. "Maar Hakim is écht goed. En ja, als je zo veel risico in je passing legt, gaat er ook weleens iets fout. Maar laten we zulke spelers koesteren in plaats van ze uit te fluiten."

Hij haalt dan ook uit naar de supporters die de spelersbus tegenhielden zondag. "Dat duwtje dat Hakim kreeg, overleeft hij wel. En ik reken erop dat de dader flink gestraft zal worden. Maar ik vind dat totale gedrag van die zogenaamde Ajax-fans onacceptabel. Fans die een spelersbus tegenhouden, kunnen we in Nederland allemaal missen."

Regi Blinker ziet overeenkomsten tussen Ziyech en Henke Larsson, de Zweedse spits die in de jaren '90 voor Feyenoord speelde. "Niet dat Henke werd uitgejouwd door de Feyenoord-fans, maar wel doordat hij bij Feyenoord misschien niet op z’n plek was," zegt Blinker. "Na zijn overstap naar Celtic in 1997 kwam hij tot bloei en uiteindelijk schopte hij het nog tot FC Barcelona en Manchester United. Zoiets kan met Ziyech ook gebeuren."

Volgens Blinker moet Ziyech bij een nieuwe club op zoek gaan naar plezier en het totaalplaatje. "Hakim moet een team vinden, waarin hij wordt geaccepteerd en gewaardeerd, zodat hij zijn geweldige kwaliteiten verder kan ontwikkelen," geeft hij aan. "En hij moet met plezier gaan spelen, zoals hij bij Marokko wél en bij Ajax zichtbaar niet doet. Lukt dat, dan kan hij in mijn ogen een niveau halen, waardoor we later zeggen: ’Dat we die ook nog in de Eredivisie hebben mogen zien…’ En dat sluit ik beslist niet uit."

Leo Beenhakker kent het publiek in Amsterdam maar al te goed. "Je houdt van Ziyech of je vervloekt hem. Er is geen tussenweg. En bij Ajax zijn de verwachtingen nu eenmaal altijd bijzonder hooggespannen," aldus Beenhakker. "Als Hakim niet in vorm is, speel je met z’n tienen, maar als hij het op zijn heupen heeft, speel je met z’n twaalven. Dan wint hij wedstrijden voor je."


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws