Transparent
Inloggen
Sluiten

Jaap Stam: 'Prima wedstrijd om te kijken waar Matthijs staat'

27 maart 2018 06:45

Na de gewonnen wedstrijd tegen Portugal waren meerdere oud-internationals in De Telegraaf lovend over het spel van Matthijs de Ligt. "Het was een prima wedstrijd om te kijken waar Matthijs op dit moment staat, een heel goede graadmeter. Goeie gozer, komt er wel," gaf Stam aan. "Maar iedere speler kan zich wel een keer dusdanig opladen dat hij een wereldster uitschakelt. Dat betekent niet dat diegene meteen geschikt is voor de top. Zoals een slechte prestatie van Matthijs niet had betekend dat hij het topniveau nog niet aan kan. Veel belangrijker dan een eenmalige superprestatie is het om een langere periode te leveren. Daar scouten de topclubs talenten op en worden uiteindelijk koopbeslissingen genomen. Zeker verdedigers moeten redelijk constant en betrouwbaar zijn."

De oud-Ajacied ziet nog verbeterpunten voor De Ligt. "Hij is een klassespeler die de top kán halen, maar ook nog een aantal dingen moet verbeteren. Matthijs wil elk duel winnen en dat is in principe een goede eigenschap. Maar als je te fel instapt, kan dat tot bijvoorbeeld een penalty leiden. Als Matthijs nóg iets rustiger wordt, kan hij beter beoordelen welke situatie erom vraagt de tegenstander de bal te laten aannemen of er juist in te knallen. Dat komt wel goed, want hij is leergierig en coachbaar. Hij staat open voor advies."

Stam zou het wel een goede stap vinden als De Ligt komende zomer al vertrekt naar het buitenland. "Bij de meeste spelers zeg je: ’Ga niet te vroeg weg uit Nederland’. Het niveau in het buitenland is hoger, de belasting zwaarder. Speel je niet, dan kom je niet in je ritme en word je niet veel beter. Maar in het geval van Matthijs denk ik dat het beter is dat hij wel de stap maakt," zegt de voormalig verdediger. "Met Ajax wint hij acht van de tien wedstrijden en heeft hij zeventig procent balbezit. In de topcompetities is de weerstand vele malen groter. En ik denk dat hij daar nu al bij is gebaat. En of hij gaat spelen? Daar maak ik me bij hem niet zo druk om."

John Heitinga prees vooral de mentale kracht van De Ligt. "Wat ik vooral heel knap vind aan Matthijs is dat hij mentaal zo sterk is. Het beruchte debuut tegen Bulgarije was pas een jaar geleden. Als je uit zoiets negatiefs iets positiefs kunt halen, ultieme leermomenten, dan zit het wel goed," gaf Heiting aaan. "Hij heeft zich ook na de rode kaart bij Marokko door niets of niemand laten gek maken en is onverstoorbaar doorgegaan met waar hij goed in is: verdedigen. Sterker nog, in een jaar tijd is hij van een jongen een man geworden en een nog betere en completere verdediger geworden."

Heitinga werkte nog samen met De Ligt bij Jong Ajax vorig seizoen. "Matthijs is een voorbeeldprof, elke seconde van de dag bezig om zich te ontwikkelen, dus is het een genot om hem dingen aan te reiken. Je hoeft geen meestervoorspeller te zijn om te roepen dat hij een mooie voetbaltoekomst voor zich heeft."

Ook Rinus Israël was te spreken over de jongste speler uit de selectie van Ronald Koeman. "De Ligt is een zeer talentvolle verdediger, die in het begin wel een paar foutjes te veel maakte. En als je op Nederlands elftal-niveau speelt, dan telt je leeftijd niet. Maar de fouten heeft hij afgeschud en hij heeft alles mee om de top te halen. Tegen Engeland speelde hij ook erg goed. Al vind ik dat het opbouwend en positioneel nog wat beter kan," aldus Ijzeren Rinus


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws