Transparent
Inloggen
Sluiten

Danny Blind: 'Ik werd weggehoond vanwege keuze voor Matthijs. Mensen komen daar nu op terug'


21 maart 2018 14:36

In een groot artikel in Voetbal International wordt gekeken naar de kwaliteiten en de toekomst van Matthijs de Ligt. Het weekblad heeft daarvoor vier man aan het woord. Danny Blind liet als bondscoach van Oranje de verdediger op 17-jarige leeftijd al zijn debuut maken. "Ingegeven door blessures kwamen we bij Matthijs uit. Hij was vierde keuze, maar in mijn ogen er wel klaar voor. Het liep anders dan gehoopt en gedacht, maar nu, een jaar later, ziet eenieder zijn specifieke kwaliteiten," geeft Blind aan. "Ik werd destijds weggehoond vanwege mijn keuze voor Matthijs. Daar lijken veel mensen inmiddels wel van terug te komen."

Het beoogde lid van de Raad van Commissarissen van Ajax verwacht echter niet dat De Ligt nog lang in Amsterdam te zien zal zijn. "Hoelang hij nog bij Ajax speelt? Dat is niet te zeggen. We kunnen hem allemaal nog graag bij Ajax willen zien, maar de realiteit is in het huidige voetbal anders. Als een club van het kaliber Barcelona zich meldt, dan wordt het proces in werking gezet. Dat houd je niet tegen, zo zit de markt gewoon in elkaar."

Ook Marcel Keizer maakte van dichtbij De Ligt mee. Onder Keizer maakte hij zijn debuut in Jong Ajax. "Het is een genot met hem te werken. Hij is nog zo jong, maar tegelijkertijd ook al zo volwassen," zegt Keizer over de verdediger.

Barry Hulshoff is al vijf jaar de begeleider van De Ligt en is ook lovend over de international. "Matthijs is helemaal bezeten van voetbal. Hij volgt alles, leest er boeken over en is er heel gericht mee bezig. Lange tijd deed hij dat in combinatie met zijn studie, want ook in de schoolbanken had hij veel talent. Die combinatie zorgde met een stabiele omgeving voor een goede basis. Het is allemaal vervolgens snel gegaan. Waar andere spelers twee jaar over doen, doet Matthijs een half jaar over. Hij pikt alles zo snel op, heeft aan een half woord genoeg, en weet bovendien zelf altijd al heel kritisch en gericht naar zijn spel te kijken."

Tot slot komt ook Peter Bosz aan het woord. Onder Bosz maakte De Ligt zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Bosz tipte Blind een jaar geleden al over De Ligt. "Hou hem maar in de gaten, dat gaat niet lang meer duren voordat hij in aanmerking komt voor Oranje," zei Bosz destijds tegen de bondscoach.

Ook Bosz is vol lof over de verdediger: "Matthijs was zestien jaar, toen we hem meenamen op trainingskamp naar Oostenrijk. Het was het begin van het seizoen van zijn doorbraak. Al vrij snel durfde ik het met hem aan. Matthijs is betrouwbaar, en dat vind ik razendknap voor zo’n jonge speler. Vaak zie je een aanvaller op jeugdige leeftijd doorbreken, maar een centrale verdediger zelden. Eigenlijk had hij nog wel eerder zijn debuut kunnen maken, maar met Davinson Sánchez en Nick Viergever liep het destijds ook goed. Toch dwong hij op een natuurlijke manier zijn plek af."

Of De Ligt al moet vertrekken bij Ajax weet Bosz niet. "Matthijs moet spelen. Dat is essentieel, en dan vooral wedstrijden waar het echt om gaat. Het is logisch dat topclubs hem intensief volgen. Een nieuwe volgende prikkel kan goed zijn, maar dan moet hij verzekerd zijn van speelminuten. Uiteindelijk komt die stap hogerop er zeker, het gaat vooral om de afweging wat het goede moment is. Maar Matthijs is een intelligente jongen, die precies weet wat hij wil. Dus ik heb daar alle vertrouwen in."


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws