Transparent
Inloggen
Sluiten

Marcel Keizer: 'Ik vond het knap dat de spelersgroep is gaan vechten'


28 februari 2018 06:15

In een groot interview met Voetbal International blikt Marcel Keizer terug op zijn ontslag in december. De trainer blijft de reden van ontslag dat er geen vertrouwen meer was dat hij het na de winter aan de gang zou krijgen raar vinden. "Opvallend, want we hadden het al aan de gang gekregen, met net een week met wedstrijden tegen PSV, Excelsior en AZ achter de rug. Met goed spel, met overwinningen, met vermaak, met overtuiging. Dus volgens mij waren we daar al wel een tijdje mee bezig," aldus Keizer.

Keizer gaat verder: "Vanaf Vitesse-thuis speelde het al. We waren al maanden bezig met overleven. Ik vond het knap van de spelersgroep dat ze het oppakten, dat ze zijn gaan vechten. Volgens mij zegt dat alles. Ze hadden me kunnen laten vallen, direct al. Na de nederlaag tegen Vitesse in september speelden we uit tegen SC Heerenveen. Als ze die hadden laten lopen, al was het gelijk geworden, dan was het klaar. Dat was voor mij een teken: die gasten hebben er vertrouwen in, ze willen knokken, willen lekker voetballen. Dat gaf mij een boost, was het enige bewijsmateriaal dat ik nodig had. Dat gebeurde sindsdien steeds meer, we wonnen dik in Heerenveen, met 1-4 bij Feyenoord, en vanuit het knokken kwam ook het voetballende gedeelte steeds meer in de ploeg. De spelers hebben me nooit laten vallen. Ik kon er dan ook slecht tegen dat ik geen afscheid kon nemen van de spelers. Dat heb ik die zaterdag maar gedaan. Ik heb tegen de leiding gezegd: Jullie mogen er van alles van vinden, maar ik wil zaterdag van die gasten afscheid nemen. Met hen had ik in een paar maanden tijd zo veel meegemaakt. Ze waren en zijn me veel waard."

De trainer baalt ook dat er niet werd voldaan aan zijn wensen in de zomer om twee backs te halen en om een eigen assistent mee te nemen. Iets wat wel mogelijk was toen Erik ten Hag werd aangesteld als vervanger. "Ja, daar denk ik maar even niets over. Ik kan alleen over mijn periode oordelen. Misschien was er wel geen geld… Nee, onzin. Nogmaals, ik ga niemand beschadigen, maar ben niet achterlijk. Half juni werd ik gevraagd voor het eerste elftal. De nadrukkelijke wens was de speelwijze van Jong Ajax naar De Arena te brengen met de hoofdmacht. Ik gaf aan dat dit kon, dat ik daar het volle vertrouwen in had, maar dan had ik wel drie dingen nodig. Twee aanvallende vleugelverdedigers voor mijn speelwijze, en een assistent op wie ik blind kon vertrouwen en die van waarde zou zijn voor mijn visie. Volgens mij geen gortige eisen. Ze stonden erachter, maar het gebeurde niet. Tja, waarom niet? Dat is me nooit duidelijk geworden," zegt Keizer daarover.

Hij legt het verder uit: "Een overlappende back is een ander type speler dan een centrale verdediger die óók op de backpositie kan spelen. Dat wordt weleens door elkaar gehaald. Ik vind Joël Veltman en Nick Viergever uitstekende spelers, in mijn optiek in eerste instantie centrale verdedigers. Met die twee, plus Matthijs de Ligt en Davinson Sánchez hadden we aanvankelijk vier centrale verdedigers van Ajax-niveau. Als je daar twee goede aanvallende backs bij zet, heb je een fantastische mix voor je achterhoede, met nog een paar jonge spelers daarachter en Daley Sinkgraven die nog terugkwam van een blessure. Stel dat er iets met je backs zou zijn, dan kon je met Joël en Nick schuiven. Maar in plaats van opkomende backs erbíj, ging Sánchez ook nog weg. Maximilian Wöber kwam, prima speler, maar nog altijd lag mijn wens bij de overlappende backs. Want centraal hadden we in mijn ogen nog meerdere opties. Volgens mij was het gewoon een kwestie van lezen van de situatie, een inschatting maken van de selectie, kijken naar de balans, en daarnaar handelen."


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws