Transparent
Inloggen
Sluiten

Aad de Mos: 'Het wordt tijd dat Hakim volwassen wordt'


6 februari 2018 07:23

In gesprek met het Algemeen Dagblad laat Aad de Mos weten dat hij het niet eens is met de reactie van Hakim Ziyech na zijn doelpunt tegen NAC. Door gebaren richting het publiek te maken reageerde de middenvelder van Ajax zijn frustratie af dat hij meerdere malen werd uitgefloten. "Het wordt tijd dat Hakim volwassen wordt. Hij is naar Ajax gehaald om die club weer kampioen te maken. Zolang hij dat niet voor elkaar heeft gekregen, heeft hij niks te zeggen," aldus De Mos. "Ik heb altijd onthouden dat Johan Cruijff tegen me zei: als het een keer minder gaat, krijgen jij en ik de schuld. Zo werkt dat in het voetbal. Deal ermee."

De oud-trainer van Ajax gaat verder: "De lijn Heerenveen-Twente-Ajax is helder. Het probleem steekt steeds de kop op. Kijk, Marco van Basten heeft niet voor niets een akkefietje met hem gehad bij Heerenveen. Die weet als geen ander dat je in de keiharde top van de voetbalwereld gewoon moet leveren. En krijg je kritiek, die komt er altijd, dan gaat het erom hoe je ermee omgaat. Hoe zelfkritisch je bent. Krijgt Ziyech dat voor elkaar, dan kan hij inderdaad, zoals hij zelf wil, de eerste Marokkaanse speler worden die het wel redt in de top. Pikt hij het niet op, dan kan het ook rap over en uit zijn met hem."

Dries Boussatta is het niet eens met De Mos. De oud-voetballer van onder meer AZ en FC Utrecht heeft begrip voor de frustaties van Ziyech. "Ik vind het een achterlijke, belachelijke discussie. Wat wil het Ajax-publiek nou? Jan Modaal op het middenveld die alles op safe speelt? Of een speler die risico's neemt om het verschil te maken? Het is niet voor niets dat geen trainer het in zijn hoofd haalt hem te wisselen. Ook niet als hij minder speelt. Ze zouden gek zijn ook. Omdat hij altijd dat ene briljante, beslissende moment kan brengen," aldus Boussatta. "Dat hij een blablabla-gebaar maakt als het publiek hem uitfluit, mag van mij. Het zou anders zijn als hij iemand recht in zijn gezicht spuugt. Dit is gewoon een uiting van emotie. Een reactie op zijn gefluit. Hij verdient veel meer krediet bij het publiek."

Boussatta trekt van leer: "Was hij een speler geweest die vanaf zijn achtste bij Ajax had rondgelopen, dan had je de ArenA niet gehoord hoor. Ik weet uit ervaring hoe het binnenkomt als ze fluiten. Je moet erboven staan. Die fans hebben geen al te hoog IQ. Hakim moet denken: ik loop 10, 12 kilometer in een wedstrijd, verover de meeste ballen van iedereen, maak goals. Laat iedereen dát maar waarderen. Daarom vind ik zijn excuses overdreven. Ik zou extra hard voor hem klappen als-ie géén sorry had gezegd."

"Dat uitgerekend Joël Veltman hem tot de orde riep, is stuitend. Juist hém moeten ze in de ArenA eens uitfluiten. Hij veroorzaakt al jaren domme penalty's, komt overal mee weg en wordt ervoor ook nog eens beloond met de aanvoerdersband," zegt Boussatta.


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws