Transparent
Inloggen
Sluiten

Van der Sar: 'De jeugdopleiding is nog altijd de levensader van de club'


1 februari 2018 11:28

In een groot artikel in de Voetbal International van deze week is een analyse gemaakt over de koerswijziging van Ajax. De laatste transferperiodes werden voor flinke bedragen spelers naar Ajax gehaald. Algemeen directeur Edwin van der Sar is het echter niet eens dat de visie van Johan Cruijff overboord gegooid is. "De lijn-Cruijff is niet doorbroken, dat is niet zo. Johan gaf in 2010 de eerste signalen af dat de jeugdopleiding niet goed zou werken. De plannen die ruim zeven jaar geleden zijn ingezet, lagen dan ook vooral op het gebied van de jeugd. Ajax moest weer Ajax worden. Zorgen dat er meer aandacht voor de jeugdopleiding zou zijn, met aspecten als meer ontwikkeling, meer uren maken, meer trainen, fysieke training, maar ook tactische training, oud-spelers actief betrekken bij de opleiding, noem maar op. Ik denk dat die punten inmiddels allemaal zijn ingevuld en dat je daar ook de resultaten van ziet," aldus Van der Sar.

De algemeen directeur gaat verder: "De jeugdopleiding is nog altijd de levensader van de club. En daar komen dan de aankopen bij, die via Marc Overmars binnenkomen. Ik denk dus zeker niet dat de hervormingen die destijds zijn ingezet helemaal weg zijn. Dat vind ik onzin. Er is destijds een naam aangehangen, er is een plaatje van gemaakt, en het klopt dat er in de tussentijd mensen vertrokken zijn. Sommigen vrijwillig, anderen niet. Ik denk dat een aantal zaken goed waren en zijn, dat bepaalde zaken zijn verbeterd, en wellicht hier en daar wat aangepast na het vertrek van Wim Jonk. En dat zal mogelijk ook na het vertrek van Dennis Bergkamp gebeuren. Maar het werk dat Saïd Ouaali en zijn mannen in de jeugdopleiding doen, daar zijn wij tevreden over."

Over de aankopen die Ajax afgelopen transferperiodes heeft gemaakt spreekt Van der Sar zich ook uit. "We hebben afgelopen jaren voor veel geld verkocht, je verliest kwaliteit, en hebben ook ingekocht. Als het echt kwaliteit is die je in kan vullen, kijken we uiteraard naar de eigen jeugd. Maar als die er niet is, dan hebben we nu de mogelijkheden daar adequaat naar te handelen," aldus de voormalig keeper van Ajax.


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws