12 mei 2024 16:24

Bergwijn schiet Ajax met een hattrick langs Almere City en naar de Europa League; image source: Pro Shots

Ajax heeft de eerste officiële thuiswedstrijd tegen Almer City gewonnen met 3-0. Steven Bergwijn scoorde 3x binnen 10 minuten in de eerste helft en mocht dus een hattrick bijschrijven. Met deze overwinning is Ajax zeker van de vijfde plek en dus (minimaal) de voorronde van de Europa League volgend jaar. De komende weken zullen resultaten in andere landen moeten bepalen of Ajax mogelijk direct de Europa League in mag.

Steven Bergwijn was terug na zijn schorsing en verving Mika Godts in de basis.

De eerste periode van de wedstrijd leverde weinig kansen op. Een pass van Mannsverk in de 16 leek kansrijk, maar zowel Akpom, Taylor als Brobbey kwam niet aan de bal om gevaar te stichten.

Mannsverk pakte na 25 minuten geel na een harde sliding.

De teruggekeerde Steven Bergwijn brak de ban na 28 minuten. Hij werd ingespeeld door Kaplan en via een een-twee met Brobbey kon hij vrij uithalen en zette Ajax op 1-0.

Iets na een half uur spelen maakte de aanvoerder zijn tweede goal en bracht Ajax op 2-0. Een hoekschop van Henderson werd weggekopt en Bergwijn stond op rand 16 klaar en haalde uit en verschalkte Nordin Bakker voor de tweede maal.

Dat was niet genoeg voor Bergwijn, want na 38 minuten kwam Ajax op 3-0 en maakte de linksbuiten zijn zuivere hattrick compleet. Hato speelde de aanvaller in en Bergwijn kon na twee man gepasseerd hebben redelijk makkelijk doorlopen en vanaf een meter of 18 was het raak.

In de blessuretijd kreeg Kaplan geel voor een overtreding op Robinet. Steven Berghuis kwam in de rust in het veld voor Sivert Mannsverk.

Een minuut na de rust gaf Chuba Akpom een voorzet die Brobbey naast schoot.

Na rust werd Almere direct twee keer gevaarlijk. Hansen was bij beide momenten betrokken. Eerst was Rensch te laks en kon de aanvaller doorlopen, maar werd zijn voorzet eruit gehaald door Kaplan. Later werd er wel gescoord toen Hansen diep werd gestuurd, werd gestuit maar Pascu alsnog scoorde. Hansen stond echter buitenspel.

Iets na een uur spelen kreeg Hato geel na een overtreding op Robinet en de verdediger mist volgende week de wedstrijd tegen Vitesse.
Chuba Akpom werd na 70 minuten afgelost door Benjamin Tahirović. Vijf minuten later kwamen Anton Gaaei en Mika Godts voor Devyne Rensch en Steven Bergwijn. De laatste wissel betekende de entree van Branco van den Boomen en het was Henderson die het veld verliet.

Er gebeurde weinig in de tweede helft, maar Van den Boomen had er nog zin in. Steven Berghuis met de pass richting de 16 en Van den Boomen schoot net voorlangs.